Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Hyresgästerna fick komma tillbaka och hämta det nödvändigaste under söndagen. Ett 30-tal lägenheter är fortsatt obrukbara. Bild: Stefan Berg
Hyresgästerna fick komma tillbaka och hämta det nödvändigaste under söndagen. Ett 30-tal lägenheter är fortsatt obrukbara. Bild: Stefan Berg

Efter branden i Tynnered – boende får fira nyår utan hem

Polisen rubricerar lördagens storbrand i Västra Frölunda som grov mordbrand. Under måndagen var ett 30-tal lägenheter fortfarande avspärrade.
– Vi försöker ta det timme för timme och är tacksamma för att vi är fysiskt okej, säger en av dem som behövt evakueras.

Tre trappuppgångar och ett 30-tal lägenheter är fortsatt avspärrade i det flerfamiljshus som under lördagskvällen började brinna i Tynnered.

– Två av de uppgångar som tidigare varit avspärrade har man kunnat flytta tillbaka i. Nu pågår en kartläggning och återställning av skadade tak samt torkning av lägenheter och trapphus. Det är någon miljard liter vatten som har hällts på taket och som rinner nedåt, säger Göran Rosén, ordförande i den berörda bostadsrättsföreningen.

Boende i berörda lägenheter är inkvarterade i antingen självvalda, alternativa boende eller boende som försäkringsbolaget ordnat, enligt Göran Rosén.

– En del har bott hos bekanta i området. Försäkringsbolaget har varit väldigt tillmötesgående, det har fungerat väldigt bra, säger han.

LÄS MER: "Stor insats vid våldsam brand i Frölunda"

Bland dem som tvingats lämna sin lägenhet är Erica och Christopher. Efter två nätter på hotell har de fått tillgång till en lägenhet via sitt försäkringsbolag.

– Vi försöker ta det timme för timme och vara tacksamma för att vi är fysiskt okej. Ingen av oss behövde söka sjukvård, det är det som vi måste fokusera på. Vi måste försöka tänka positivt, säger Erica.

Enligt räddningstjänsten startade branden på en balkong och spred sig till vindsutrymmen. Bild: Stefan Berg
Enligt räddningstjänsten startade branden på en balkong och spred sig till vindsutrymmen. Bild: Stefan Berg

Inställda nyårsplaner

Hon betonar att hon och sambon fått bra stöttning från sitt försäkringsbolag, men att frågetecknen fortfarande är många och att branden kom olägligt mellan alla helgdagar.

– Nyårsplaner är inget som är skrivet i sten, man kan alltid ställa in. Vi skulle egentligen åkt iväg till Skövde, men min mamma kommer hit i stället och stöttar. Vi ska äta lite gott och prata.

Det finns i dagsläget ingen prognos för när berörda personer kan återvända till sina bostäder.

– Vi beräknas veta mer den 2 januari. Då kommer det att hållas ett informationsmöte för alla boende. Det pågår som sagt just nu en kartläggning, säger Göran Rosén.

LÄS MER: "Grannar chockade efter våldsamma branden i Frölunda"

På måndagsmorgonen var det fortfarande så pass varmt på brandplatsen att polisen ännu inte kunnat göra en teknisk undersökning.

– Det tar tid innan vi med säkerhet kan säga vad som orsakade branden, säger Ann-Christin Skoglund, förundersökningsledare.

Hon säger att polisen därför startar undersökningen högst upp på skalan – misstanke om grov mordbrand.

– Det är utgångsläget tills vi vet något annat, säger Ann-Christin Skoglund.

Fara för människors liv

– Vi tar det därifrån och arbetar oss framåt tills vi vet mer. Det var en omfattande brand med risk för människors liv och där stora värden gick till spillo, säger Ann-Christin Skoglund och fortsätter:

– Om sedan branden startade på grund av olyckshändelse, tekniskt fel eller om det fanns ett uppsåt bakom branden är sådant som utredningen får visa, säger hon.

Enligt vad GP erfar har ingen person i nuläget delgivits misstanke om brott i samband med branden.

Larmet till storbranden i ett flerfamiljshus i Västra Frölunda kom strax före klockan 20 i lördags kväll. Enligt räddningstjänsten började branden i en lägenhet, eller på en balkong, på tredje våningen. Branden fick ett våldsamt förlopp och spreds snabbt till flera vindsutrymmen.

Inom kort hade räddningstjänstens närmare 15 enheter på plats och en fullt utvecklad brand att bekämpa. Fyra personer fick sjukhusvård efter branden, ingen av dem uppges dock har skadats allvarligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.