Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Mostphotos
Arkivbild. Bild: Mostphotos

Efter bråk om renovering – par vräks från lyxlägenhet

Nu har hyresnämnden sagt sitt i en långvarig boendetvist gällande en stor lyxlägenhet i centrala Göteborg, rapporterar Hem & Hyra. När lägenhetens badrum skulle renoveras efter en brand släppte hyresgästerna helt enkelt inte in hantverkarna. Nu vräks paret från lägenheten.

Det äldre paret hade, helt utan hyresvärdens vetskap och mot reglerna för hyresrätter, renoverat sin gästtoalett i den nästan 200 kvadratmeter stora lägenheten i närheten av Avenyn. En vägg hade slagits ut och ett numera väl diskuterat 22 år gammalt marmorhandfat hade satts in.

Renoveringen hade kunnat förbli oupptäckt om det inte varit för att en firma, anlitad av hyresvärden, arbetade med att förstärka och laga rören i huset. En brand uppstod under arbetet och fyra lägenheter fick sina gästtoaletter skadade, däribland paret med marmorhandfatet.

Hyresvärden var dock villig att ha överseende – om badrummet, i och med sanering och renovering, nu fick en mer modern inredning med vitt kakel och svart-vitt klinkers i äldre stil.

Kostnaderna skulle hyresvärden stå för.

Men det var ett ultimatum som de bägge hyresgästerna inte accepterade: när hantverkarna plingade på, öppnades helt enkelt inte dörren. Hyresgästerna anlitade advokater, slutade betala sin hyra och höll totalt inne 140 000 kronor.

LÄS MER: Hyresgäst vräks – matade fåglar på balkongen

Behövde beställa mer hämtmat

Hyresgästerna menar att de varken haft ett fungerade badrum eller kök efter branden, det förstnämnda har även försvårat hemtjänstens arbete, och det icke-fungerande köket har även lett till att de behövt beställa mer hämtmat än vanligt.

Detta har, enligt hyresgästerna, gjort det rätt att avstå från att betala hyran. Det som låg dem till last var att det i hyresnämndens handlingar står att lägenheten har två badrum och att köket var fullt brukbart.

LÄS MER: Jerry Seinfeld säljer sitt vinterhus

Överklagar till Svea hovrätt

Det var först i samband med förhandlingen som den saknade hyran betalades. Färgval på klinkers och installationen av ett 22 år gammalt marmorhandfat är, enligt hyresnämnden, ”oväsentligt” och ger inte hyresgästerna rätten att inte betala hyran i tid.

Man har nu bestämt att värden har rätt att vräka hyresgästerna. De ges tre månaders uppskov för flytten.

Ärendet är nu överklagat till Svea hovrätt, skriver Hem & hyra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.