Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I över ett år har Tocotukanen Georgina varit ensam på Universeum efter att hanen Big George dog. Under veckan flyttade en ny hanne in, plus ytterligare ett par tocotukaner.

Efter Big Georges bortgång – nu har Georgina hittat en ny partner

I över ett år har Tocotukanen Georgina varit ensam på Universeum efter hanen Big George dog.
Under veckan flyttade en ny hanne in, plus ytterligare ett par tocotukaner.
– Vi har dubbellycka just nu, säger Daniel Iglesias, djurvårdare på Universeum.

De sydamerikanska tocotukanerna på Universeum blev rikskända för fyra år sedan i samband med en anmärkningsvärd händelse.

Det var under våren 2014 som hannen Big George fick sällskap av honan Georgina, och det dröjde inte länge innan de två fåglarna började tycka om varandra.

Men bara månader senare stals Georgina från Universeum, något som GP skrev om i flera omgångar när händelsen inträffade.

En utredning inleddes av polisen och i samband med en husrannsakan i en lägenhet i Angered kunde Georgina hittas. Efter en rättegång dömdes senare en 26-årig man för häleri i Göteborgs tingsrätt.

Varit ensam i över ett år

Big George och Georgina återförenades. Men under våren 2017 dog Big George till följd av en tarmsjukdom. Och enda sedan dess har Georgina fått spendera dagarna i ensamhet på Universeum.

– Första månaderna var Georgina väldigt nere, de trivs ju bäst två och två. Under tiden har vi haft henne ihop med andra tukaner, andra arter, och det har underlättat, säger Daniel Iglesias, djurvårdare på Universeum.

Det senaste året har har Universeum jobbat hårt med att få in en tukanhanne från någon av Europas djurparker.

Nu har Universeum hittat en lösning. I veckan flyttade en hane in med Georgina.

– Det känns helt underbart, äntligen har vi fått tag på en fin hanne till vår Georgina. Och utifrån det vi har sett, hur de tittar på varandra, beter sig mot varandra, så ser det väldigt bra ut. De har börjat känna på varandra med näbbarna, ett tecken på att de kommer att ha det väldigt bra, säger Daniel Iglesias.

"Vi har dubbellycka just nu"

Men det är inte bara en tocotukan som flyttar in till Universeum. Utan även ytterligare en hanne och hona som ska bilda ett par.

– Det ser ut att gå väldigt bra. Vi har dubbellycka just nu, vilket är kul, säger Daniel Iglesias.

På Unverseum har man i dag tre olika tukanarter. Två av dem ingår i ett så kallat bevarandeprojekt som handlar om att skydda arterna i Sydamerikas tropiska skogar.

– Tocotukanen är i sig inte utrotningshotad, men dess miljöer är på väg att förstöras i och med skogsskövlingen och miljöförstöringen i Sydamerika. Fortsätter man på det sättet kommer inte de här arterna att finnas kvar. Man kan säga att tocotukanen är en ambassadörart för övriga tukaner.

Vad innebär det?

– Att man lägger ju den här arten i fokus. Genom att skydda dess habitat, så kan man även skydda de andra tukanernas habitat, samt resterande djur som lever bland de här miljöerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.