Vid Stora Mölnesjön i Rannebergen har förhöjda bakteriehalter uppmätts.
Vid Stora Mölnesjön i Rannebergen har förhöjda bakteriehalter uppmätts. Bild: Göteborgs-Posten Arkiv

Efter bakterielarm – avråder från att bada i sjö

Nya mätningar har visat på förhöjda bakteriehalter, som bland annat kan orsaka magsjuka, i Stora Mölnesjön. Nu avråder Miljöförvaltning från bad i sjön, något som Göteborg Direkt var först med att rapportera om.

ANNONS
|

Varje år tar Park och naturförvaltningen prover för att se över vattenkvalitén på badplatser i Göteborgs kommun.

Augusti månads mätning ska ha visat på förhöjda halter av bakterierna E. coli och intestinala enterokocker vid Stora Mölnesjön, Rannebergen, något som lett till att badvattnet klassas som otjänligt, vilket GöteborgDirekt var först med att rapportera om.

– Höga halter av dessa bakterier indikerar att vattnet förorenats på något sätt och det är ett tecken på att det kan finnas förhöjda halter av andra mikroorganismer eller virus i vattnet. På grund av provresultatet tog miljöförvaltningen beslut om att avråda från bad, säger Magnus Persson, miljöinspektör vid förvaltningen, till GöteborgDirekt.

ANNONS

Fågel och regn orsaker bakom

De förhöjda bakteriehalterna ska vara kopplat till både fågelliv och regn.

Bland annat sägs fåglars avföring spolas med ut i vattnet vid regn och på så sätt bidra till högre bakterienivåer.

– Det är ett återkommande problem just på den platsen, uppger Gunnar Edlund, enhetschef på avdelningen för miljötillsyn på Miljöförvaltningen, till GP.

Avråder från bad

Kvalitén på vattnet kan dock variera från dag till dag.

– Provresultaten har varierat nu i slutet, en omgång när det är otjänligt, tjänligt och sen otjänligt igen, berättar Gunnar Edlund.

Men i väntan på nya prover avråder Miljöförvaltningen helt från bad.

– Om man sväljer vatten som innehåller någon sjukdomsframkallande mikroorganism och blir sjuk är symtomen oftast magont, diarré och/eller kräkningar, säger Magnus Persson till GöteborgDirekt.

Skyltar satts upp på plats

Enligt Miljöförvaltning ska skyltar med information om avrådan ha satts upp vid Stora Mölnesjön.

Du kan även hitta information om provtagning och avrådan i badplatsappen eller på kommunens hemsida.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS