Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Duvor effektiva mot fimpar

I somras testade Göteborgs stad att minska antalet fimpar på marken genom att vädja till duvornas hälsa – och skona dem från nikotinberoende. Skyltarna med texten "Vänligen fimpa i askkoppen där borta. Duvorna försöker sluta röka." visade sig vara en succé.

Att vädja till duvornas hälsa, med den något skämtsamma texten "Vänligen fimpa i askkoppen där borta. Duvorna försöker sluta röka." visade sig vara ett effektivt sätt att få rökare i Göteborg att slänga sina fimpar i en askkopp i stället för på marken.

LÄS ÄVEN: Kommunen vädjar till rökare - för duvornas skull

Det var i somras som Göteborgs stad testade nya sätt att minska antalet fimpar, som enligt de årliga skräpmätningarna utgör 72 procent av allt skräp på Göteborgs gator. Under sommaren placerades flera olika askkoppar i olika färger på hållplatser i centrala Göteborg. Askkopparna fick även sällskap av skyltar på duvor som uppmanade rökarna att fimpa i askkopparna.

Duvskyltar gav bäst resultat

Sedan mättes vilken färg och skylt som hade störst påverkan på antal fimpar som slängdes i askkopparna.

Och bäst resultat gav de orangea askkopparna, i kombination med en skylt med en tecknad duva och uppmaningen "Vänligen fimpa i askkoppen där borta. Duvorna försöker sluta röka." Jämfört med de traditionella svarta askkopparna var kombinationen av en skylt med en duva och en orange askkopp 70 procent bättre, enligt Göteborgs stad.

– Det har fungerat bra, målsättningen var att få en uppskattning kring vilken färg och vad som fungerar, och då har vi kommit fram till att den orangea askkoppen var oslagbar tillsammans med en skylt med duvor. Det gav bästa effekten, säger Stefan Risedahl, projektledare vid Trafikkontoret.

Efter det goda resultatet kommer Göteborgs stad nu satsa på orangea askkoppar permanent.

– Vecka 8-9 i samband med en affischkampanj kommer vi sätta upp orangea askkoppar i centrala Göteborg på totalt 23 hållplatser, säger Stefan Risendal.

Inga fler duvor

Men några skyltar med duvor kommer det inte bli – inte än på ett tag i alla fall.

– Skyltar med duvor kommer inte sättas upp riktigt än. Men vi räknar med att ha något sådant till sommaren, men vi får se om vi får med duvorna i år, annars är det väldigt roligt att ha med dem för folk känner ju till dem nu.

När GP skrev om kampanjen i somras berättade Stefan Risendal att han hoppades att fler skulle ta till sig uppmaningen när den var roligt formulerad. Och kampanjen verkar ha gått hem.

– Vi fick väldigt positiv respons, nu har vi även de här Fimpomaterna, där har vi också fått med glimten i ögat även fast det är både seriöst och lite allvarligt. Det får inte bli för mycket pekpinnar, men samtidigt måste man ha fokus på frågan om nedskräpning, säger Stefan Risendal.

Fimpomaterna, där rökare kan ta ställning i olika frågor genom att slänga sin fimp i en askkopp, kommer flyttas till andra ställen i Göteborg där nedskräpning är ett problem.

LÄS ÄVEN: Bruce eller Håkan? Kasta fimpen och ta ställning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.