Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Efter tio år i fiskebyn Howth på Irland känner sig Sofie Skehan Larsson nästan som en infödd. Men i dagarna går flyttlasset till en ny horisont.

Dublinresan drev Sofie i armarna på kocken

När Sofie Skehan Larsson första gången flög in över Dublin fick hon se en underbar liten by vid havet med fiskebåtar och små hus på gröna kullar. ”Dit måste vi åka!” sa hon till kompisen Hannah.

Sofie staplar kanelbullar i en korg medan hunden Max förhoppningsfullt följer proceduren.

– Jag brukar baka kanelbullar ibland om jag får lite hemlängtan. Donal gjorde degen och jag bakade bullarna, ett riktigt teamwork, säger hon och skrattar.

Teamwork är mitt i prick om man vill beskriva Sofies och nyblivne maken Donal Skehans förhållande med ett ord. De har i princip arbetat ihop sedan de träffades för tio år sedan.
  

Sofie hann nämligen knappt mer än landa innan melodifestivalsfantasten Donal slog klorna i henne. Han hade hört om Hannahs svenska kompis och såg fram emot att snöa in på den beundrade svenska melodifestivalen och se om hon förstod glosorna han lärt sig via svenska låttexter. Uppenbarligen förstod hon mer än väl och snart insåg båda att ”Det börjar verka kärlek, banne mej!”

Förutom att de träffades som 19-åringar och i praktiken varit ett par sedan första gången de sågs, så är deras liv uppbyggt kring gemensamma projekt. Men medan många betraktar Donal Skehan som en tv-kock-kändis, är Sofie okänd för de flesta.

– Jag trivs bakom kameran och Donal framför. Vi är väldigt lika varandra som personer, öppna, glada och halvspralliga men vi har olika kompetenser och de kompletterar varandra, säger Sofie.

– Jag tror inte det hade funkat om båda velat stå i rampljuset. Dessutom har vi ett helt team bakom.
 

Medan Sofies matlagningskunskaper i början var synnerligen blygsamma så kommer Donal från en familj av matglada entreprenörer. Donal lagade mat, främst inspirerad av sin mormor. Recepten lade han ut på sin blogg. Ett bokförlag fick nys om den unge kocken och erbjöd honom att skriva en kokbok. Ett tv-bolag ville spela in matprogram med honom och vips så låg Donals väg mot den internationella mathimlen öppen.

Sofie pluggade business event management i Australien efter gymnasiet. Tillbaka i Göteborg fanns inga jobb som matchade utbildningen. Vad skulle hon nu göra? Samma höst mötte hon Donal, hans matkarriär sköt fart och plötsligt upptäckte Sofie att hennes utbildning passade perfekt för att driva Donals matintresse som affärsverksamhet. Varje matlagningsinspelning är ju som ett minievent i sig. Ett event som kräver minutiös planering.

– Allt jag lärt mig föll på plats. I stället för att låta ett produktionsbolag spela in programmen så lärde vi oss att göra det själva.
 

Programmen spelas för det mesta in i deras lilla kök med vinröda köksluckor i Howth. Numera har de även en Youtube-kanal. Paret har rest flera varv runt jorden i samband med att tv-programmen visas i till exempel Malaysia, Brasilien eller Sydafrika.

– Där det finns en flygplats, där har vi varit, skrattar Sofie.

Som tur är har Sofie en fantastisk förmåga att organisera och hålla tusen bollar i luften.

– Ju galnare en situation är desto lugnare och mer strategisk blir min tankegång. Min hjärna är sån. Nu gör vi det här och sen det där, en sak i taget.

I dag finns det många som bloggar om mat, skriver kokböcker och lägger ut matlagningstips på Youtube. Konkurrensen är stenhård. Men Sofie fruktar inte konkurrensen även om hon är medveten om den.

– Donal är ung, ser bra ut och lagar hemmalagad mat som inte är särskilt komplicerad. Det är populärt just nu, men allt förändras.

Därför har Sofie och Donal redan planer på vad de vill göra framöver.

– Vi vill hela tiden utvecklas och göra nya saker.

I de närmaste framtidsplanerna ingår Youtube-filmning i USA dit paret flyttar nu i dagarna efter nyår tillsammans med Max.
 

Hur hinner de med allt?
Sofie medger att de arbetar väldigt mycket. Ett tag var de nära att bränna ut sig. Nu strävar de medvetet efter en bra balans.

– Om båda är hemma en helg försöker vi vara lediga. Det mysigaste är att vara här själva, laga mat, ta en promenad med Max.

Att sticka ut och jogga i naturen eller träna yoga är andra saker som får Sofie att koppla av.

– Det farligaste är att glömma bort att göra saker man gillar. Att jobba 24 timmar om dygnet gör en inte mer framgångsrik och man får inga bra idéer.

Vad har hon och Donal för framgångsfaktorer förutom att finna balans mellan arbete och fritid?

– Försök inte vara bättre än alla andra, var annorlunda, det är då man hittar sin egen grej, säger Sofie. Jag tror på att vara sig själv, ingen annan är som du.
 

Hur gick det då med Melodifestivalsintresset? Donal tävlade faktiskt i den irländska tävlingen 2009 men fick se sig slagen av en kalkon, Dustin the Turkey. Efter den förlusten lade han schlagerdrömmarna på hyllan – för tillfället. Man kan nämligen aldrig veta med Donal och Sofie. Kanske ställer de upp 2020 med Donal på scen och Sofie bakom arrangemangen.
 

FAKTA: Sofie Skehan Larsson
• Aktuell: Youtube-filmning i USA, en ny kokbok med Donal Skehan och en ny serie på Food Network.com.
• Ålder: 29 år
• Familj: Maken Donal, hunden Max, i Sverige pappa Bengt, mamma Ebba och lillebror Johan
• Bor: Howth, Irland. Flyttar i dagarna till USA. Kommer från Göteborg
• Intressen: Promenader, rida, vara i naturen, fotografera

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.