Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Dramatiskt när Jennie födde barn på Öckeröleden

Lenny sitter bakom ratten på Öckeröleden när sambon Jennie skriker till i baksätet. Han förstår att barnet är på väg ut. I den tidiga rusningstrafiken fick han förlösa sambon med hjälp av en barnsjuksköterska han knappt hörde.
– Det var svårt att höra något av vad hon sa på grund av all tung trafik som passerade. Men det gick ju bra ändå, säger han.

Det var tidigt på torsdagsmorgon som dottern gjorde sin dramatiska ankomst i baksätet på mamma och pappas bil, vilket GT var först med att berätta. Hon är parets andra gemensamma barn och Jennie Lundgrens fjärde förlossning.

Familjen är bosatt i centrala Torslanda. På order av förlossningskoordinatorn på Östra sjukhuset färdades paret på Öckeröleden, i riktning mot stan, när Lenny Alsterberg tvingades stanna bilen i bussfilen i höjd med nya avfarten till Arendal.

Tung trafik på leden

Jennie hade lagt sig ner i baksätet och ambulansen var på väg.

– Jag skriker hela tiden och sedan var det allt ljudet från trafiken som kör förbi i filen bredvid. Man kan inte tro att det är så mycket tung trafik ute vid femtiden på morgonen, säger Jennie.

Under förlossningsarbetet får sambon anvisningar av en barnsköterska på mobilen – som han knappt hör. Hennes röst drunknade i ljudet från trafiken på leden.

– Jag hör att sköterskan frågar mig om huvudet är ute men det är det inte. Hon skulle guida mig men jag hör inte sedan något av det hon säger. Även om det var tidigt på morgonen så var det en massa bussar, långtradare och motorcyklar som dundrade förbi oss. Jag är tacksam för att ambulansen kom så fort som den gjorde, säger han.

Vägde 4 390 gram

Någon minut senare är dottern född och i hans händer.

– Hon hade navelsträngen lite virad om sig, inte kring nacken eller så, men armarna var intrasslade och hon gav först inget ljud ifrån sig. Jag masserade henne lite och då vaknade hon till och gnydde lite och sedan kom ambulansen i nästa minut.

Dottern skulle enligt plan ha fötts på söndagen och är det tyngsta och längsta barnet som Jennie fött.

– Hon vägde 4 390 gram, ett helt kilo mer än sitt senaste syskon och var 52 centimeter lång. När jag kom in på förlossningen sa de att de knappt kunde se att jag hade fött barn och jag hade inga bristningar, berättar Jennie.

Nu är mor och dotter hemma hos familjen igen och båda är vid god hälsa men vilket namn flickan ska bära är oklart.

– Vi är inte riktigt överens än, säger Jennie.

LÄS MER: Regioner: En förlossning ska alltid följas upp

LÄS MER: Var femte förlossning sätts igång

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.