Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Drabbade efter explosionen i Annedal samlades för fika i Saronkyrkan

Efter en panikartad morgon fick de drabbade i Annedal komma in i värmen. I Saronkyrkan bjöds det på kaffe och mackor, medan räddningstjänst och ambulanspersonal fanns tillgängliga utanför.
– Man har förts samman på något vis. Alla är oerhört hjälpsamma, säger Tone Ploman, 64 år, som var med om explosionen under tisdagsmorgonen.

Inne i kyrksalen sitter boende som pratar och fikar. Den kraftiga explosionen i lägenhetshuset resulterade i att hundratals människor tvingades evakueras.

Saronkyrkan bestämde sig för att öppna upp och samla de som tvingats lämna sina hem. Flera drabbade kom dit i morgonrock och kyrkan kunde förse de drabbade med kläder från sin second hand-butik. Lite senare välkomnade även närliggande Annedalskyrkan personer som fått evakueras.

Daniel Dalemo är pastor och föreståndare vid Saronkyrkan. Han var på plats för att sötta de drabbade i Annedal. Bild: Tilda Sandén
Daniel Dalemo är pastor och föreståndare vid Saronkyrkan. Han var på plats för att sötta de drabbade i Annedal. Bild: Tilda Sandén

Somnade om efter explosionen

– Framför allt ser vi till att ingen känner sig ensam och att alla har någon att samtala med. Vi har lovat att hålla öppet, säger Daniel Dalemo, pastor och föreståndare i Saronkyrkan.

De boende väntar ovisst på vad som ska hända härnäst. Tone Ploman bor i en av de drabbade uppgångarna och hörde explosionen, men somnade sedan om.

– Det har smällt någonstans igen, minns Tone Ploman att hon tänkte.

Kort därefter började folk skrika.

– De skrek ”det brinner, det brinner”, berättar hon utanför Saronkyrkan.

Hon tittade ut genom fönstret och såg att det kom rök ur uppgångarna. Några grannar fick syn på henne och ropade till henne att ta sig ut. När Tone Ploman hade lyckats ta sig ut ur lägenheten möttes hon av en tjock rökvägg. Hon tände en ficklampa och såg en spricka i trappuppgången.

– Det måste ha varit en rejäl explosion.

”Många kom ner barfota och i underkläder”

Tone Ploman hann inte få panik, utan katastrofkänslan kom krypande först när familj och vänner började höra av sig.

Även drabbade Lars Holmquist, 75, kände sig vilsen när han vaknade upp och tog på sig kläder för att lämna byggnaden.

– Många kom ner barfota och i underkläder, säger Lars Holmquist, som också befann sig utanför Saronkyrkan under tisdagen.

Under tisdagen öppnade Saronkyrkan för personer som blivit drabbade vid explosionen i Annedal. Inne i kyrkan bjöds det på fika och möjlighet till stödsamtal. Bild: Paul Wennerholm
Under tisdagen öppnade Saronkyrkan för personer som blivit drabbade vid explosionen i Annedal. Inne i kyrkan bjöds det på fika och möjlighet till stödsamtal. Bild: Paul Wennerholm

När de boende samlades för fika i kyrkan började vissa spekulera i vad som kan ha hänt. Samtidigt beskrev Tone Ploman hur de drabbade kom varandra närmare och fick ordentligt stöd från bland annat matbutik, kyrka och räddningstjänst.

– Man har förts samman på något vis. Alla är oerhört hjälpsamma, säger Tone Pluman.

I närheten av lägenhetshuset bor Viktor Areskog. Han var vaken när de exploderade, men spelade dator och hörde därför ingenting. Det var först när han lämnade sitt hem som han märkte att det var rökigt utanför.

– Det är faktiskt skrämmande att det hände nära mitt hem, det är inte roligt, men samtidigt händer det saker överallt, säger 29-åriga Viktor Areskog, som gick förbi kyrkan för att få information om händelsen.

LÄS MER: Branden i Annedal – detta har hänt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.