Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir oftast inte några eller bara några få doser över vid drive-in-vaccinationerna i Slottsskogen. Bild: Jenny Ingemarsson
Det blir oftast inte några eller bara några få doser över vid drive-in-vaccinationerna i Slottsskogen. Bild: Jenny Ingemarsson

Doser med coronavaccin har ropats ut i Slottsskogen

Överblivna doser har ropats ut till förbipasserande vid drive-in vaccinationen i Slottsskogen. Men det är mer undantag än regel, enligt Nötkärnans chef Lars Brune.
– Vi är väldigt glada att vi inte tvingats att slänga en enda dos trots att vi har gett över 12 000 doser.

I slutet av dagen när alla som bokat tid har fått sin spruta har Nötkärnans personal vid drive-in-mottagningen för covid-19-vaccin i Slottsskogen fått ropa efter armar att sätta de sista doserna i. Det rapporterar Göteborg direkt.

– Några gånger när vi började i maj var det begränsad hållbarhet och då stod vi med ungefär 40 doser och då sprang vi runt och letade efter 70 och 65-åringar, säger vårdcentralens vd Lars Brune till GP.

Han fortsätter:

– Jag gick personligen ut och stannade några bilar.

Lars Brune, vd Nötkärnan, som har drop-in-vaccination i Slottsskogen. Bild: Jenny Ingemarsson
Lars Brune, vd Nötkärnan, som har drop-in-vaccination i Slottsskogen. Bild: Jenny Ingemarsson

Att det blir så många doser som 40 eller 20 är mer undantag än regel i Slottsskogen, enligt Nötkärnan, vanligtvis handlar det om att de snarare får skicka hem folk som väntar. Noll till sex doser kan bli över om de planerar fel och måste öppna en flaska till förklarar Lars Brune.

– Vi är väldigt glada att vi inte tvingats att slänga en enda dos trots att vi har gett över 12 000 doser, säger han.

Just nu har de tillgång till färre doser än de har kapacitet att ge och planerar därför att hålla stängt den kommande söndagen. I dagsläget ger de cirka 1 000 doser om dagen på grusplanen i Slottsskogen, enligt Lars Brune, och varje gång de släpper tider på olika vaccinationsställen är det många som är i rätt grupp men som ändå blir utan vaccintid.

Han har förstått att folk hoppats på överblivna doser efter att de har fått ropa ut överblivet vaccin några fåtal gånger.

– Det har hänt två eller tre gånger att det varit många doser över och då sprider det sig och då hoppas folk att det ska finnas och då kanske det finns noll, säger han.

Vad skulle du säga till de som funderar över att åka till Slottsskogen och hoppas på överblivna doser i slutet av dagen?

– Nej, det vore väldigt synd, en stor missuppfattning.

LÄS MER: Fullbokat när vaccineringen fas 4 inleddes vid Slottsskogen

LÄS MER: Fler vaccinationsställen öppnar i Göteborg – vill öka takten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.