Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Domkyrkan stängs – ska kläs i ny skrud

Nu blir det grönt ljus i Guds hus. Men ny ledbelysning är bara en liten del i renoveringen av Domkyrkan.

Från och med i morgon stänger Domkyrkan i tre veckor. Det är första gången på nära 30 år som kyrkan hålls stängd mer än någon enstaka dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Renoveringen av den bakre delen av kyrkan är klar och nu ska alla byggnadsställningar flyttas till den främre delen. Då kan vi inte ha en massa turister och andra besökare i kyrkan, säger Bengt Bergman, vaktmästare i Domkyrkan.

Hela kyrkan renoveras nu invändigt – får nya färger, nya toaletter, ny miljövänlig belysning, en ny trappa och en tillgänglighetsanpassad hiss. En del mindre ombyggnader görs också, bland annat tas sidobänkarna bort och ett personalutrymme får ge plats åt ett nytt dopkapell. Arbetet startade i vintras och ska vara helt klart lagom till Domkyrkans 200-årsjubileum nästa år.

– Den första kyrkan här på tomten, Gustavikyrkan, byggdes på 1620-talet men brann 1721. Den byggdes upp igen men totalförstördes 20 december 1802 när en stor stadsbrand sopade bort hela kyrkan. Domkyrkan vi har i dag började byggas 1804, säger Bengt Bergman.

Den nuvarande färgsättningen, med mahognyfärgade bänkrader och pelare marmorerade för att efterlikna den brunröda stensorten porfyr, är densamma som när kyrkan byggdes. Men när renoveringen är klar kommer färgskalan att vara en helt annan.

– 1904 gav man kyrkan en helt ny färgställning med vitmarmorerade pelare och gråblå bänkar. Men 1985, när kyrkan senast renoverades, gick man tillbaka till originalfärgerna igen. Denna gång går man i stället tillbaka till det vitmarmorerade och de gråblå bänkarna, säger Bengt Bergman.

Varje dag besöker i snitt 700 personer Domkyrkan. Det gör drygt 250 000 besök per år. Många kommer naturligtvis för att delta i gudstjänster och lyssna på konserter men en hel del besökare droppar in mer spontant för en stund av eftertanke och frid eller för att helt enkelt titta på kyrkan.

– Vi har valt att renovera i etapper just för att kunna hålla kyrkan öppen så mycket som möjligt. När vi öppnar igen den 4 augusti kommer gudstjänsterna att hållas i den bakre delen av kyrkan som nu är ommålad, säger Bengt Bergman.

När renoveringen flyttar fram ska resten av kyrkorummet målas om i de nya färgerna och det guldförgyllda altaret putsas upp och konserveras. För att den bakre delen av kyrkan ska fungera för gudstjänster har man fixat en temporär lösning när det gäller just altaret. Den ligger än så länge inrullad i en drygt fyra meter lång papplåda.

– Vi har tryckt upp ett foto på koret och altaret på en stor vepa. Den är ungefär fyra meter hög och åtta meter bred och ska hängas upp i mitten av kyrkan, säger Bengt Bergman.

Renoveringen av Domkyrkan kostar ungefär 45 miljoner kronor, där svenska kyrkan står för en del och kulturbidrag från staten finansierar resten. Kyrksalen ska vara helt färdigställd till den första advent och sidopartierna ska vara ombyggda och klara senast i maj nästa år.

– Då kommer vi att fira vårt 200-årsjubileum med högtidsgudstjänster, konserter och utställningar, säger Bengt Bergman.

Så det blir ingen mingelfest när allt är klart?

– Jo, nåt litet champagnemingel kan det väl kanske också bli.

Fakta: Domkyrkan

Varje år besöker drygt 250 000 personer Domkyrkan i Göteborg.

Runt 100 000 ljus tänds av besökare som sätter dem i kyrkans ljusbärare för att sända en tanke till någon.

Domkyrkan renoveras nu för tredje gången invändigt till en kostnad av 45 miljoner kronor.

I morgon stänger kyrkan i tre veckor för att byggställningarna i kyrkosalen ska kunna flyttas till främre halvan.

Det är första gången sedan 1985 som kyrkan är stängd mer än någon enstaka dag.

Nästa år fyller Domkyrkan 200 år och till jubileet ska renoveringen vara helt klar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.