Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetet i Götatunneln får inte pågå nattetid, slår mark- och miljööverdomstolen fast. Bild: Erik Abel
Arbetet i Götatunneln får inte pågå nattetid, slår mark- och miljööverdomstolen fast. Bild: Erik Abel

Domen: Trafikverket får inte jobba i Götatunneln på natten

Trafikverket får inte jobba på Götatunneln nattetid. Efter flera turer i domstol har nu mark- och miljööverdomstolen gett rätt till länsstyrelsen och boende i området över byggarbetet.

Mark- och miljööverdomstolen har sagt nej, det får inte pågå nattarbete i Götatunneln. Det framgår av en dom som kom på fredagen.

LÄS MER: Götatunnelns rör stängs – buller kan höras hela natten

Det handlar om ett tunnelrör i Götatunneln som är stängt medan man genomför ett förstärkningsarbete med anledning av Västlänken. Trafikverket ville arbeta dygnet runt för att kunna hålla sig till en tidsplan där arbetet skulle vara klart i maj.

Länsstyrelsen sa dock nej utan tillät endast arbeten dagtid, något som Trafikverket överklagade till mark- och miljödomstolen. Domstolen gick på Trafikverkets linje och tillät dygnet runt-arbete, vilket i sin tur överklagades till mark- och miljööverdomstolen.

Länsstyrelsen: 430 hushåll drabbas

Länsstyrelsen har anfört att nattarbetet kommer att innebära att 430 hushåll utsätts för ”höga bullerstörningar” under kvällar, nätter och helger i tre månader.

Länsstyrelsen menar också att man måste ta hänsyn till att många personer i området arbetar och studerar hemifrån under den pågående pandemin. Man menar att även om de erbjuds ett tillfälligt boende som ersättning så finns det en risk för att boende inte vågar flytta ”på grund av oro för det rådande pandemiläget med fortsatt hög risk för smittspridning”.

”Detta får till följd att de 430 hushåll som drabbas kommer att vistas i en oacceptabelt bullrande inomhusmiljö hela dygnet, under alla veckans dagar”, skriver länsstyrelsen.

Mark- och miljööverdomstolen har alltså nu gett rätt till länsstyrelsen och boende i området över byggarbetet.

LÄS MER: Bakslaget: Götatunneln stängs längre än planerat

LÄS MER: Tungt bakslag för Götatunneln – stängd längre än beräknat

Oklart hur länge Götatunneln håller stängt

Allt eftersom har tidsplanen för Götatunneln blivit allt längre. Efter att tunneln skulle ha öppnat i maj kom ett nytt slutdatum 29 juli.

Tunneln kommer nu vara stängd längre än så, men det är oklart exakt hur länge.

– Vi hade tänkt att börja jobba 24 timmar om dygnet, men nu får vi inte jobba mellan klockan 19-07. Det här kommer påverka hur länge tunneln är stängd, har Markus Rangmar, Trafikverkets projektledare för Västlänkens deletapp Kvarnberget, tidigare sagt, innan mark- och miljööverdomstolens beslut kom.

Uppdatering: Enligt Trafikverket flyttas sluttiden för arbetet fram till 20 augusti.

LÄS MER: Här är Göteborgs största trafikförändringar under 2021

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.