Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domen står fast för Ephrem Yohannes

16 års fängelse och utvisning blev domen också i hovrätten mot Ephrem Yohannes för mordet på 27-åriga Elin Krantz.

Hovrättens dom ändrar inget i tingsrättsdomen från i juni: "Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det genom utredningen är styrkt att Ephrem Yohannes uppsåtligen berövat Elin Krantz livet på det sätt som åklagaren påstått. Gärningen ska bedömas som mord."

Ove Krantz, Elins far, tycker att det är skönt att det rättsliga efterspelet av allt att döma nu är avslutat genom Hovrättens eniga dom.

- Det är bra men förändrar inte något för oss som familj. Vi har fortfarande vår sorg. Det här är inget som läker på ett år. Vi tar en dag i sänder.

Fick inga svar

När vi träffades i mars, inför rättegången i tingsrätten, hoppades du på att få veta varför han gjorde det.

- Den frågan får vi nog aldrig svar på tyvärr. Om inte han skulle få för sig att erkänna men han är nog inte den typen, säger Ove Krantz.

23-årige Yohannes var åtalad också för grov våldtäkt. Här instämmer Hovrätten i vad tingsrätten kom fram till; att det inte är bevisat mer än att Yohannes gjort sig skyldig till försök till våldtäkt. Och det brottet ses som "ett led i det uppsåtliga dödandet". Den juridiska följden av det blir att våldtäktsförsöket "konsumeras av mordet".

Det så kallade straffvärdet för brottet är 18 år, den längsta tidsbestämda strafftid som finns i den svenska lagboken. Liksom i tingsrättens dom får Yohannes två års "rabatt" för det men som utvisningen medför.

Kammaråklagare Stina Lundqvist krävde i Hovrätten en skärpning av straffet till livstid.

- Jag tycker att det är styrkt att han begått en våldtäkt och tycker att han skulle haft ett strängare straff, säger Lundqvist efter Hovrättsdomen. Samtidigt är jag nöjd med helheten - att Yohannes döms och blir utvisad.

Hustrun har lämnat landet

Under Hovrättsförhandlingen framkom att Ephrem Yohannes fru och två barn flyttat till ett land utanför Europa, av oro för att någon skulle hämnas på dem. Hustrun har dock uppgett att hon har för avsikt att flytta tillbaka hit på sikt.

Hovrätten fastställer även de skadestånd som dömdes ut i underinstansen. Totalt rör det sig om 612 000 kronor till Elin Krantz föräldrar och fem syskon.

Med dagens Hovrättsdom är mordet på Elin Krantz med största sannolikhet juridiskt avslutat. En eventuell begäran om prövning i Högsta domstolen kommer troligen inte att bifallas eftersom HD ytterst sällan tar upp mål som handlar om bevisvärdering.

Yohannes har genom de båda domstolsförhandlingarna förnekat att han gjort sig skyldig till mordet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.