Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Domaren: "Inte förvånad"

Svenska Kennelklubben och domaren Paul Stanton fördömer Kinas djurhållning, men tycker att det är viktigt att samarbeta för att förbättra förhållandena för Kinas hundar.

Flera hunduppfödare i Sverige bojkottar labradorklassen på My Dog eftersom domaren Paul Stanton även jobbat på utställningar i Kina (se text intill). När han informeras om det blir han inte överraskad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det förvånar mig inte. Det är många som har åsikter om det, säger Paul Stanton.

Han har jobbat på utställningar i Kina sju gånger. För det mesta har Paul Stanton arbetat med den kinesiska kennelklubben CKU, både för att döma i utställningar men också för att utbilda kinesiska domare om friska hundar. Han tycker att många som blir upprörda över att han åker till Kina inte känner till det arbetet.

– De flesta har inte varit i Kina och tror att alla kineser äter hund. De vet ofta inte hur CKU jobbar för hundarna i Kina, säger han.

Svenska så kallade exteriördomare utbildas av Svenska Kennelklubben, SKK. När Kina förra sommaren blev värdland för världsutställningen för hundar 2019 kritiserade SKK valet för att de ansåg att Kinas hundhållning rimmar dåligt med synen på hundar i Sverige. Deras domare får själv tacka ja eller nej till uppdrag i andra länder. 

– Det finns inget förbud för domare att åka till Kina. Men de har vårt stöd om de tackar nej, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på SKK.

Läs även: Hunduppfödare bojkottar My Dog

Frågan är dock känslig. När norska kennelklubben NKK bad utställare och norska domare att inte närvara vid världsutställningen blev de tillsagda av den internationella kennelklubben FCI att dra tillbaka uppmaningen. Detta för att undvika eventuella påföljder, i värsta fall uteslutning. Norska kennelklubben ändrade då sitt råd och uppmanade istället alla att följa sitt samvete när det gäller att delta i Kina. Svenska Kennelklubben har inte gått ut med en liknande uppmaning.

– NKK har dömt Kina mycket hårdare men det får stå för dem, säger Hans Rosenberg.
Kinas kennelklubb vill att hundarna i landet ska ha det bättre. Hans Rosenberg tycker att kontakt med dem är viktig för att förbättra kinesisk hundhållning.

– Det är en liten organisation i ett stort land och det kommer att vara en lång process. Men man måste börja någonstans.

Paul Stanton håller med. Han menar att om han bojkottar Kina och deras kennelklubb så kommer de stora länderna fortfarande åka dit.

– Om vi inte åker kommer andra länder som USA och Australien åka dit i alla fall. Vi tycker alla att exempelvis Yulin hundfestival är vidrig. Men det kommer att fortsätta om vi inte jobbar med CKU och de fortsätter få stöd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.