Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Paludan, partiordförande för högerextrema partiet Stram Kurs, fick nej till att manifestera i Hjällbo och Angered, men ja vid Frölunda torg. Rätt beslut av polisen, konstaterar nu förvaltningsrätten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Rasmus Paludan, partiordförande för högerextrema partiet Stram Kurs, fick nej till att manifestera i Hjällbo och Angered, men ja vid Frölunda torg. Rätt beslut av polisen, konstaterar nu förvaltningsrätten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dom: Rätt att säga nej till Paludan i Hjällbo och Angered

Polisen gjorde rätt när de inte lät Rasmus Paludan bränna koraner på de platser han önskat i Hjällbo och Angered. Det konstaterar förvaltningsrätten på fredagen.

Polisen gjorde rätt när de sa nej till högerextreme Rasmus Paludans ansökan om tillstånd för att ha allmän sammankomst på de platser han pekat ut i Hjällbo och Angered. Det konstaterar Förvaltningsrätten i Göteborg i ett beslut som kom under fredagen.

Polisens skäl för att säga nej, att det kunde bli ordnings- och säkerhetsproblem om planerna inte ändrades, ifrågasätts inte av förvaltningsrätten. Polisen har alltså rätt att anvisa Paludan till en annan plats i områdena, enligt ett pressmeddelande från domstolen. Men de platser som de erbjöd var inte Paludan intresserad av.

Rätten konstaterar att Polismyndigheten vid sådana förhållanden har ”relativt långtgående befogenheter att ändra i mötesanordnares val av tid och plats genom diverse villkor.”

Stram kurs-partiledaren hänvisades till att enbart manifestera på Frölunda torg och fick utökad tid. Där genomförde han sin manifestation.

Polisen anser att allmän sammankomst på alla tre platser samma dag, inte varit hanterbar med stora polisiära resurser. Och att Rasmus Paludans ”rätt till mötes- och demonstrationsfrihet tillgodosetts” genom att han fick hålla sin manifestation i Frölunda och dessutom fick utökad tid.

Paludan fick rätt i Borås

När det gäller Paludans ansökan om att manifestera i Borås gick rätten åt andra hållet. De konstaterar att polisen inte hade rätt att helt neka honom tillstånd, att de hade allvarliga skäl, men att det inte handlar om ”sådana exceptionella förhållanden som innebär att det förelåg skäl för att helt vägra det sökta tillståndet på denna grund”. Skillnaden jämfört med Göteborg var alltså att polisen inte erbjöd några alternativa platser i Borås.

De skriver också att demonstrationstillstånd inte ska vägras ”enbart av den anledningen att det kan befaras angrepp på deltagarna”. Och att det inte finns uppgifter om att Rasmus Paludan, eller de som varit en del av hans manifestation, själva deltagit i upploppen.

Ramus Paludan har både danskt och svenskt medborgarskap och ställde upp i det senaste danska valet med sitt parti Stram kurs. De var 0,2 procent från att ta sig över spärren till Folketinget. Nu kandiderar han till det svenska riksdagsvalet i höst och manifestationerna, som var upprinnelsen till upploppen under påskhelgen, kallar han starten på sin ”valturné”.

Datumen för de manifestationer som hanterats i förvaltningsrätten har nu passerat, men han har sökt nytt tillstånd om att få manifestera i Göteborg den 12 maj, även denna gång på Frölunda torg. Att döma av ansökan, där han uppger att han kommer ha med sig tändare och böcker, så handlar det återigen om en planerad koranbränning.

LÄS OCKSÅ: Paludan vill demonstrera i Göteborg – har sökt om tillstånd

LÄS OCKSÅ: Högerextremistens egna ord om koranbränningarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.