Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dolda makthavare ökar i Göteborg

Antalet politiska sekreterare har ökat kraftigt i Göteborg. Politikerna beslutade efter valet att öka antalet tjänster till 42, jämfört med 25 förra mandatperioden.

De politiska sekreterarna i kommuner och landsting blir allt fler. På fyra år har kåren ökat från 500 till 700 medarbetare, medan antalet förtroendevalda minskar. Det visar en genomgång som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

Enligt tidningen har 17 av 20 landsting/regioner numera politiska sekreterare, och 43 kommuner. Antalet har ökat med 40 procent jämfört med förra mandatperioden.

Ett argument för att använda kommunala medel för att inrätta politiska sekreterare är att pressen på de ledande förtroendevalda blivit allt större.

Men frågan är inte okontroversiell. Professorn i statsvetenskap Bo Rothstein anser till exempel att det finns en rad risker med att politikerna omger sig med bataljoner av skyddsvakter, skriver Dagens Samhälle.

I Göteborg har antalet politiska sekreterare ökat kraftigt. Politikerna beslutade efter valet att gå från 25 till 42 tjänster. I Stockholms stadshus jobbar 67 personer som borgarrådssekreterare.

- När vi tittade på Stockholm så tyckte vi att vi inte hade jättemycket resurser, säger Johan Nyhus (S), kommunalråd i det rödgröna styret i Göteborg, till Dagens Samhälle.

Han är positiv till systemet med politiska sekreterare.

- Som kommunalråd i en stad av Göteborgs storlek har du väldigt många stora frågor att hantera. När du har hjälp till hands blir du bättre som demokratisk företrädare och hinner vara ute mycket mer bland folk. Om vi inte hade politiska sekreterare så skulle vi väldigt snabbt hamna i händerna på tjänstemännen.

Läs också: Alliansen och de rödgröna spär på Göteborgsandan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.