Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Djursjukhus larmar: Hundar äter korv med spik i

Flera hundar i Göteborg har under de senaste dagarna fått i sig korvbitar med spikar i, någonting som kan leda till svåra skador. Nu varnar Blå stjärnans djursjukhus hundägare för liknande händelser.
– Det är allvarligt, säger Björn Åblad, klinikveterinär på Blå stjärnan.

På senare tid har Blå stjärnans djursjukhus på Hisingen i Göteborg fått in flera fall om hundar som har fått i sig korv med spik i. Händelserna har skett i de östra delarna av Göteborg, och nu uppmanas djurägare att vara uppmärksamma när de är ute och går med sina hundar.

– Det är ju väldigt tråkigt, de senaste dagarna har vi fått in två hundar som har behövt öppnas för att de har ätit korvar med spik i, säger Björn Åblad.

Hunden Mimi behövde opereras

En av de som drabbats är Hanna Javinders hund Mimi under en promenad på fredagseftermiddagen.

– Vi var ute och promenerade vid Härlanda tjärn där någon hade lagt ut korvar med spikar i. Jag upptäckte det genom att min hund tuggade på något, säger Hanna Javinder.

Hon såg det tidigt men hann inte ta korvbiten från Mimi, och efter att ha ringt till Blå stjärnans djursjukhus ombads de komma in på röntgen.

– Då visste jag inte vad hon hade fått i sig, men det visade sig på röntgen att hon hade fyra spikar i magen.

Efter att ha misslyckats med att få upp spikarna på annat sätt tvingades Mimi till operation, och trots att operationen gick bra har hon ännu inte återhämtat sig.

– Det är sorgligt, vi tänker bara på Mimi och hoppas att hon blir bra igen, säger Hanna Javinder.

”Kan göra stora skador på hundens inre organ”

Enligt Björn Åblad sker liknande händelser till och från i Göteborgsområdet.

– Det är ju tyvärr så att vi med jämna mellanrum ser det lokalt i vissa områden att det är någon individ som placerar ut preparerade korvbitar, säger han.

Och om en hund får i sig något liknande kan det komma att få stora konsekvenser.

– Det är allvarligt så till vida att man ofta måste operera hundarna och att det kan göra stora skador på hundens inre organ, säger Björn Åblad.

Vad ska man göra som hundägare?

– Det man ska göra är att hålla sin hund kopplad och att man undviker att låta den äta någonting utomhus. Har man en hund som gärna stoppar i sig saker från marken kan man även sätta på dem en munkorg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.