Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djup förstämning bland buddisterna

Djup förstämning präglar buddisterna i föreningen Wat Budda Udayana i Härryda. I samband en övernattning inför ceremonin Ok Pansa inträffade en tragedi.
I helgen samlades ett hundratal buddister från hela Västsverige, i Härryda för att tillsammans fira den religiösa högtiden. De flesta övernattade i en gammal grå eternitvilla på industriområdet. Men villan blev för trång, så fem kvinnor valde att sova i ett mindre rum i ett angränsade plåtgarage i stället. Där skulle dagens ceremoni hållas. De fem kvinnorna hade, som flera andra medlemmar, arbetat till efter midnatt, för att förbereda den särskilda festmaten som hör Ok Pansa till. Kvinnorna ville också kunna stanna uppe och prata utan att störa de andra.

Enligt uppgifter till GP är tre av kvinnorna buddistiska nunnor.

Men i morse, när de andra skulle äta frukost, dök aldrig kvinnorna upp. En av föreningsmedlemmarna gick då över till lokalen och gjorde den fruktansvärda upptäckten.
Samtidigt anlände föreningens ordförande, Sven-Erik Olander, till gården.
- Det var mycket dålig luft med rökdoft i rummet. Vi slängde upp alla dörrar och fönster i lokalen och påbörjade omedelbart hjärt-lungräddning. Vi höll på ända tills ambulanspersonalen kom.
Enligt Sven-Erik Olander andades kvinnorna men var helt okontaktbara.

Djup förstämning präglade området utanför lokalen, där buddisterna samlats under förmiddagen. Bland dessa fanns den avlidna kvinnans 13-åriga dotter, som också skulle ha deltagit i dagens ceremoni.
- Vi har en väldigt fin gemenskap. Flickan blir väl omhändertagen av våra medlemmar, berättar föreningens ordförande, Sven-Erik Olander.

Kommunens krisgrupp finns på plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.