Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Distansundervisningen vid GU fortsätter när terminen börjar. Bild: Elisabeth Alvenby
Distansundervisningen vid GU fortsätter när terminen börjar. Bild: Elisabeth Alvenby

Distansundervisning vid Göteborgs universitet fortsätter i höst

Göteborgs universitet fortsätter med distansundervisning när höstterminen börjar. Beslutet är en följd av det osäkra läget kring coronasmittan. Universitetsledningen har också bestämt att studier eller praktik utomlands inte tillåts under terminen.

Måndagens beslut innebär att den distansundervisning som berört universitetets cirka 49 000 studenter och 7 000 anställda fortsätter till minst den 31 oktober.

– Vi följer direktiv och restriktioner från regering och myndigheter. Ändras förutsättningarna så kan det bli ett tidigare datum – men det kan också bli en förlängning, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet.

Måste ta beslut

Just osäkerheten kring pandemin har gjort att universitetsledningen valt att sätta ner foten och ta ett beslut nu.

På grund av coronasmittan har digital undervisning vid universitet pågått sedan mars – ingen vet hur länge den fortsätter. Bild: Berit Roald
På grund av coronasmittan har digital undervisning vid universitet pågått sedan mars – ingen vet hur länge den fortsätter. Bild: Berit Roald

– Alla lärosäten brottas med den här problematiken nu. Men för att studenter och personal ska kunna planera sin verksamhet är det viktigt att ha något att förhålla sig till och veta vad som gäller. Därför har beslutet tagits, säger hon och fortsätter:

– Det innebär också att man i sin planering måste ha beredskap för att snabbt kunna hantera nya beslut om förutsättningarna ändras. Det tycker jag att man har visat under våren, omställningarna har gått snabbt och fungerat bra, säger Eva Wiberg.

Undantag finns

Undantag i det färska beslutet finns dock. Det gäller exempelvis vissa moment som kräver fysisk närvaro och som inte kan genomföras på annat sätt.

– Givetvis med försiktighet och med säkerhetsåtgärder, betonar Eva Wiberg.

Måndagens beslut innebär också att det blir stopp för studier och praktik utomlands under hela höstterminen.

– Det är huvudregeln. Förutom smittorisken är det svårt rent praktiskt med stängda gränser och inställda flyg. Även det är ett beslut som vi måste ta nu av planeringsskäl, säger hon och fortsätter:

– Men nyantagna internationella studenter vid universitetet ska som alternativ till campusundervisningen kunna erbjudas tillfällig distansundervisning hela höstterminen, säger Eva Wiberg.

"Tar på krafterna"

Även rådande restriktioner och rekommendationer för resor, konferenser, och besök ligger som huvudregel kvar när höstterminen börjar.

– Vårens omställning har som sagt gjorts bra. Men det tar på krafterna att ställa om. Det tar tid att hitta nya former och jag tror att alla längtar efter att få träffas på riktigt igen, säger Eva Wiberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.