Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Disa Molin är årets konditor 2018

Disa Molin från Lerum kan titulera sig Årets konditor 2018. Efter att ha legat i hårdträning under sommaren tog hon hem fredagens final i Stockholm. Temat för de söta bakverken? Tivoli.

GP når Disa Molin ett par timmar efter att hon prisats vid tävlingen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är faktiskt inte första gången hon är med i tävlingen.

– Det är en härlig revansch, förra gången slutade jag trea.

Priset bestod bland annat av en medalj, ett stipendium på 40 000 kronor, en staty av en ko från ett känt mejeri, blommor och ytterligare en check på 10 000 kronor att använda till gourmetvaror.

– Den här vinsten betyder otroligt mycket, det är ett kvitto på vad man kan i branschen och att man lyckats i sin träning.

LÄS MER: Hampus Fors vann Dessertmästarna – trots skakande händer

Hård träning

För precis som idrottsatleter behöver man ligga i hårdträning för att ha en chans i den prestigefulla tävlingen som i år arrangerades för 30:e året.

– Det kräver verkligen tid och engagemang. Från det att jag gick vidare från semifinalen i juni har jag legat i hårdträning, det blev knappt någon semester. Den sista tiden har jag tillbringat i princip all min vakna tid med att förbereda mig.

För hennes arbetsgivare Nääs Fabriker Hotell & Restaurang betyder det också att kunna skylta med att man har Årets konditor. Och man lovar också att plocka in de vinnande bakverken på menyn.

Spännande kombinationer

Och vad exakt består de vinnande bidragen av?

– Utmaningen var att baka en tårta, en dessert och tre olika söta sorters fingerfood. Temat på verken var tivoli, säger Disa Molin.

– Smakmässigt hade jag bestämt vad jag ville ha innan temat var bestämt.

Disa Molins salivframkallande kreationer som bakades under tio timmar under två dagar hade många spännande, och för lekmän, rätt ovanliga ingredienser. Eller vad sägs om en plommon-, shiso- och myskmadratårta som står i en bergochdalbana med en sockerdekor som en loop? Eller desserten med svartvinbärs-, yuzu- och timutpepparsmak formad som en slänggunga. Och bland alla ingredienser i de söta fingerbakverken som serverades i strutar märks till exempel italiensk maräng, pistagejaconde, hallongelé, mörk choklad och sudachiglass.

Fakta: Disa Molin

Aktuell som: Årets konditor 2018, en tävling som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer, med stöd av Arla.

Ålder: 32 år.

Bor: Lerum.

Jobbar: Nääs fabriker.

Bakgrund: Utbildad till bagare och konditor och har gått en yrkeshögskoleutbildning vid Burgårdens gymnasium där hon fick gesällbrev 2012.

Familj: Man och fyra barn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.