Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Dina vänner fixar kärleken åt dig i ny app

Många träffar sin kärlekspartner genom gemensamma vänner. Till skillnad från att träffa helt okända personer kan det ge en trygghet att få den nya dejten rekommenderad av en kompis. Nu finns det en app för det.

När Jakob Rockmyrs vänner ville para ihop honom med sina tjejkompisar var han intresserad. Men det ledde sällan någonstans. För ett och ett halvt år sedan bestämde han sig för att starta en app som skulle få ändring på det.

Tillsammans med Nils Nordén och Sebastian Persson utvecklade de Wink. Det är en dejtingapp som digitaliserar idén att träffa nya partners via gemensamma vänner. 

– Med andra appar är ofta anonymiteten boven. Det bästa med detta är att dina vänner vet vilka ni är och du kan nå ut till folk som du ser men inte träffar, säger Jakob Rockmyr.

Fler och fler träffas via nätet. Redan 2009 uppgav 23 procent av svenskarna i åldrarna 25-60 i en SIFO-undersökning att de hade träffat sina partners via nätdejting. Charlotte Sander, samtalsterapeut på Relationsexperten, träffar många som hittar sin nya partner online. 

– Det är jättevanligt. Men jag ser också en trend där många har tröttnat på apparna och kommer till en punkt där de känner att det inte ger så mycket. Då söker de möten i det verkliga livet, säger hon.

De dejtinghemsidor och appar som finns på marknade går ofta ut på att man lägger upp en bild och beskrivning av sig själv – och så får man kontakta eventuella kärlekar själv. Men inte helt sällan styr bild och utseende.

– Det blir väldigt ytligt, säger Nils Nordén.

I deras app har man i stället sina vänner som försäkring. Att hitta någon via gemensamma kompisar blir en trygghet. De kan ge en ärlig bild av personen man träffar eftersom de vet vilka de varit ihop med tidigare och vad de gjort.

– I alla fall om det är kamrater som är schyssta och har valt med hjärtat, säger Charlotte Sander.

Däremot kan det finnas baksidor med att dejta någon som man har gemensamma vänner med.

– Man kan bli pressad. Kompisarna har valt den här personen och så får man inte förälskelsekänslor. Eller säg att man får ihop det, då blir det väldigt känsligt om det tar slut och gängen väljer någons sida, säger Charlotte Sander.

Planen för de tre app-grundarna är att starta ett aktiebolag och ta in investerare i projektet. Utanför jobb och utbildning har det inte funnits tid för mycket annat än att utveckla Wink.

– Vi har lagt sanslöst mycket tid på detta. Varje sekund vi har varit lediga har vi jobbat på appen, säger Nils Nordén.

Men de hoppas att de snart kan lägga det under vanliga arbetstider.

– Förhoppningsvis är detta ett framtida heltidsjobb, säger Jakob Rockmyr.

Charlotte Sander tror att det skulle fungera bra för en del att hitta någon via vänner på digitalt vis

– Det låter inte dumt alls. Man får någon slags trygghet i att man har en koppling till den här personen via någon annan. Man kan kolla om det personen berättat för en stämmer. Men det är ju för de som känner behovet av den tryggheten. Det finns ju även de som gillar det totala äventyret i att slänga sig ut, säger hon.

I Göteborg bor det över en halv miljon människor och förra året var 195 501 av dessa över 20 år var ogifta. I hela landet var nästan tre miljoner personer över 20 år ogifta. Även om inte alla är singlar finns det många potentiella app-medlemmar. Och teamet har redan fått bra respons.

– När jag säger till folk att jag utvecklar en dejtingapp reagerar de inte så mycket. Men när de förstår vad den går ut på lyser de sakta med säkert upp, säger Jakob Rockmyr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.