Dimman låg tät över Älvsborgsbron redan under onsdagseftermiddagen.
Dimman låg tät över Älvsborgsbron redan under onsdagseftermiddagen. Bild: Annie Andrén

Dimma i Göteborg – mistlurar hörs i mörkret

Dimman har under de senaste dagarna legat tung över delar av Göteborg. Och vid vattnet har den stannat kvar. Något som gör att flera båtar i hamnen och älven fått använda sina tutor för att signalera sin omgivning.

ANNONS
|

När dimman drar in över Göteborg behöver båtar i hamnen ta till sina mistlurar för att signalera om sin existens. Det här är något som hänt under onsdagskvällen vilket några göteborgare uppmärksammat på sociala medier.

Företeelsen förekommer återkommande och uppmärksamma göteborgare pekade ut fenomenet bara för några veckor sedan. Då drog dimman in efter att Hesa Fredrik, signalen som meddelar viktigt meddelande till allmänheten, VMA, hade testats runt om i Sverige.

På sociala medier kom då reaktioner på mistlurarna, som man inte visste var de kom ifrån. GP ringde då upp Göteborgs hamn som förklarade vad som gällde.

– Det är troligtvis ett fartyg som har tutat. Det är dimmigt, och då är det inte helt ovanligt att man tutar, säger Stefan Strömberg, pressansvarig vid Göteborgs hamn under måndagskvällen.

ANNONS

”Svårt för dismolnen att lätta”

Meteorologen Sofia Söderberg förklarade varför dimman har en tendens att stanna kvar nere vid vattnet.

– Särskilt vid kusten det kan vara svårt för dismolnen att lätta.

LÄS MER:Snart når sand från Saharaöknen Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS