Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dicksonska palatset i Göteborg kan bli matställe

Det över 150 år gamla palatset stod oanvänt 355 dagar förra året. Nu har en ny undersökning landat på förvaltaren Higabs bord: Dicksonska palatset kan komma att öppna för göteborgarna.
– Det som beskrivs är en verksamhet som har med mat och underhållning att göra, säger Cina Gasparini vid Higab.

År 1862 låg inte Parkgatan 2 i stan, utan på landet. Men det var här som friherren och köpmannen Oscar Dickson ville bygga sitt palats. Det var ett av de första, påkostade stenhusen utanför vallgraven och ska vid invigningen ha haft "en av stadens praktfullaste interiörer". De kommande 150 åren fungerade byggnaden som bostad åt familjen Dickson, hushållsskola för unga flickor, turistbyrå och konstgalleri. 1973 byggnadsminnesförklarades palatset.

I dag ägs palatset och förvaltas palatset av Higab, som hyr ut det till stadsledningskontoret.

Men det står ofta tomt.

2018 användes palatset sammanlagt 10 gånger. Vid enstaka tillfällen har guidningar hållits, men annars är palatsportarna stängda och låsta för allmänheten. Det finns inte heller någon möjlighet för privatpersoner att hyra in sig.

LÄS MER: 150 år gamla palatset stod tomt 355 dagar förra året

Beskriver "verksamhet med mat och underhållning"

Men nu har Higab inlett arbetet för att öppna upp palatset. Anette Persson, förvaltnings- och affärsutveckling, har den nya förstudien i famnen när hon och Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer, kliver in i det tomma palatset.

Nedervåningen frontas av en delvis inglasad veranda och öppnar upp i en stor entré med tre våningars takhöjd. Det är framför allt här, på markplan, som förstudien föreslår en publik verksamhet som till exempel en restaurang.

– Det som beskrivs i förstudien är en verksamhet som har med mat och underhållning att göra. Vi ser en plats där man kan träffas och umgås, säger Cina Gasparini som också förtydligar att en förstudie inte hugger i sten, utan pekar ut möjligheter.

Ett gammalt hus innebär stora krav på att verksamhet och aktivitet inte skadar de historiska miljöerna.

– Därför är det jätteviktigt att hitta rätt hyresgäst, säger Anette Persson.

– Det är en balansgång mellan att bevara och utveckla men framför allt ska huset användas och öppnas upp, säger Cina Gasparini.

Varför då?

– Det är viktigt att använda byggnaderna. Alla våra byggnader är göteborgarnas hus, och hela Sveriges kulturarv.

Filmlägenhet och SVT-inspelning

Högre upp i huset hittar man två inspelningsplatser: SVT:s serie "Vår tid är nu" har lånat ett rum och i Håkan Hellström-filmen "Känn ingen sorg" förvandlades vinden till huvudkaraktärens lägenhet. Men att huset skulle hysa nya bostäder eller bara kontor finns inte på kartan.

Innan allmänheten får kliva innanför dörrarna står palatset inför en stor renovering. Brandsäkerheten ska uppdateras, hissar ska byggas och tillgängligheten ska förbättras, något som enligt förstudien kan kosta mellan 45 och 55 miljoner kronor.

Fokus ligger också på att ta fram originaldetaljer som takkupor och verandans glastak.

– Vi vill ta fram det igen och återskapa huset, säger Anette Persson och pekar på förstudiens visionsbild.

Till skillnad från dagens ofta nedsläckta hus är framtidens palats upplyst i varje fönster och verandan har fått ett helglasat tak – så som det såg ut en gång i tiden.

Men när visionsbilden kan bli verklighet är ännu oklart. Stadsledningskontorets hyresavtal löper ut vid årsskiftet, sedan ska ett investeringsbeslut fattas, renovering ska ske och hyresgäster ska installeras. Enligt Cina Gasparinis uppskattning kommer palatset inte öppna sina dörrar tidigare än 2022.

På visionsbilden syns ett palats som ser mer levande ut än det gör i dag. Bild: Meli Petersson Ellafi
På visionsbilden syns ett palats som ser mer levande ut än det gör i dag. Bild: Meli Petersson Ellafi

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.