Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På en presskonferens i mars presenterade Demokraterna nya värvningar, däribland Henrik Munck från Miljöpartiet Jahja Zeqiraj från Socialdemokraterna. Bild: Robin Aron
På en presskonferens i mars presenterade Demokraterna nya värvningar, däribland Henrik Munck från Miljöpartiet Jahja Zeqiraj från Socialdemokraterna. Bild: Robin Aron

Detta har hänt i Göteborgs kaosartade valrörelse

Politiker som tvingats avgå till följd skandaler, interna bråk inom blocken, och ett uppstickarparti som utmanar ordningen på riktigt. Valrörelsen i Göteborg har varit så intensiv att det är lätt att glömma vad som egentligen hänt. Därför tittar GP tillbaka på valrörelsens stormiga sista nio månader.

Januari: Kommunalråden avgår

Med nio månader kvar till valet inleds året dramatiskt.

I januari briserar nyheten om Maria Rydéns (M), kommunalråd och Göteborgsmoderaternas ordförande, reseskandal.

En granskning av tidningen GT visar på att Maria Ryden vid minst elva olika tidpunkter tagit ut lön i stället för semester medan hon varit på resande fot vid olika delar i världen.

Kort efter kommer beskedet att Maria Rydén avgår från sina uppdrag och drar tillbaka sin kandidatur till riksdagen.

– Vi ser allvarligt på läget som skadar förtroendet för Maria, partiet och staden, säger gruppledaren Jonas Ransgård efter att granskningen publicerats.

Ann-Sofie Hermansson (S) meddelar Tord Karlssons avgång på hastigt tillkallad presskonferens. . Bild: Robin Aron
Ann-Sofie Hermansson (S) meddelar Tord Karlssons avgång på hastigt tillkallad presskonferens. . Bild: Robin Aron

Bara en dryg vecka senare meddelar Socialdemokraterna att kommunalrådet Tord Karlsson (S) lämnar sina uppdrag.

Karlsson har sedan hösten varit hårt pressad efter en serie skandaler uppdagats på nämnden för intraservice, som han var ordförande och ytterst ansvarig för.

– I och med att han blivit så ansatt i medier och av politiska motståndare blir det tyvärr omöjligt för honom att fortsätta. Både för honom som person och för politiken, sa Ann-Sofie Hermansson vid tillfället.

I samma veva väljer kommunalrådet Johan Nyhus, en av de tyngsta S-företrädarna i Göteborg, att lämna politiken.

Januari: Sverigedemokraternas interna bråk

En stökig konflikt mellan SD:s främsta företräde i Göteborg – kommunalrådet Lars Hansson och distriktsordföranden Jörgen Fogelklou – bryter ut.

Det hela sker under mycket röriga former.

Först pågår det ett medlemsärende mot Lars Hansson. Under ärendets gång väljer Hansson att sparka Fogelklou samt fullmäktigeledamoten Björn Tidland från jobben som politiska sekreterare.

Två dagar senare väljer partistyrelsen att utesluta Lars Hansson, som i sin tur väljer att sitta kvar som politisk vilde i kommunstyrelsen.

– Då insåg väl partistyrelsen att han inte kunde få vara kvar och härja en vecka till. Han har grävt sin egen grav, sa Jörgen Fogelklou till GP.

Sverigedemokraterna sparkade ut kommunalrådet Lars Hansson. . Bild: Jonas Lindstedt
Sverigedemokraterna sparkade ut kommunalrådet Lars Hansson. . Bild: Jonas Lindstedt

Medlemsärendet mot Lars Hansson handlar dels om GP:s granskning för över ett år sedan, där Hansson anklagats för att blanda samman sin egen och partiets ekonomi.

– Ja, men det är klart att det är med. De vill ju smutskasta mig och då drar de upp det igen, sa Hansson under tillfället.

En annan del i det hela handlar om kontroversiella uttalanden som Hansson gjort under åren, bland annat att han i kommunfullmäktiges talarstol sagt att fattiga EU-medborgare kanske i själva verket är romska terrorceller.

Februari: Göteborgsmoderaternas valfilm kritiseras

Göteborgsmoderaternas valfilm börjar uppmärksammas på flera håll, inte bara i Göteborg, utan i hela landet.

Valfilmen har visserligen legat ute i flera månader men det dröjer till februari innan den börjar diskuteras flitigt.

Expressens krönikör Alex Schulman skriver att filmen får honom att rysa "in i märgen, för insikten är att Sveriges näst största parti nu positionerar sig intill Sverigedemokraterna".

Filmen blir även föremål för debatt i SVT:s Agenda, och DN:s Johan Hilton skriver att det Göteborg som Moderaterna "drömmer sig tillbaka till" aldrig ens har funnits.

Moderaternas valfilm väckte reaktioner. . Bild: Skärmdump
Moderaternas valfilm väckte reaktioner. . Bild: Skärmdump

Även inom Alliansen i Göteborg väcker filmen reaktioner.

– Jag tycker att det är oansvarigt. Vi behöver politik för hur vi kan komma närmare varandra, inte glida isär mer, säger Axel Darvik (L), vid tillfället.

Men kommunalrådet Hampus Magnusson (M), som ligger bakom filmen, slår ifrån sig kritiken.

– Från väljarna har det varit oerhört positiv respons. Jag har nog aldrig fått så många positiva meddelanden för något förut, sa han till GP.

Februari: Fallet Munck

Ett infekterat bråk mellan dåvarande miljöpartisten Henrik Munck och MP-ledningen bryter ut.

Sedan Munck skrivit flera kritiska debattartikel om Västlänken i slutet av januari har relationen mellan honom och hans partikamrater gradvis försämrats.

– Någonstans är det såhär: det är obegripligt att skriva fem debattartiklar utan att se att de inte är i konflikt med partilinjen. Han sänker partiet och dess åsikter, säger gruppledaren Ulf Kamne (MP) under bråkets gång.

I februari vill partiet först peta Munck som partiets ansvarige i trafikfrågor, kort efter det uppmanar ledningen även Munck att lämna samtliga sina politiska uppdrag.

Det handlar om en vice ordförandepost i trafiknämnden och en ordförandepost i SDN Västra Göteborg.

När Munck inte gör detta, petar partiet även honom från listan till valet. Kort där på väljer Munck själv att lämna partiet, uppdragen behåller han dock.

Efter ett infekterat bråk med MP-ledningen väljer Henrik Munck att lämna partiet. .
Efter ett infekterat bråk med MP-ledningen väljer Henrik Munck att lämna partiet. .

Mars: En politisk bomb

Det nybildade partiet Demokraterna kallar till presskonferens för att presentera nya tillskott: tidigare miljöpartisten Henrik Munck och tidigare socialdemokraten Jahja Zeqiraj.

Den senare är för många en helt oväntad värvning. Zeqiraj har under mandatperioden varit en tung S-företrädare med två ordförandeposter, i fastighetsnämnden och SDN Västra Hisingen.

Men samma morgon berättar Zeqiraj för GP att han lämnar S på grund av svagt ledarskap.

– De senaste två åren handlar inte om dålig ledning, utan brist på ledning, sa han till GP.

Samtidigt gick S-ledningen ut och menade att Zeqirajs avhopp berodde på att han blivit petad inför det stundande valet.

– Våra listor inför valet blir snart offentliga och när Jahja förstod att han inte står med så började han se om sitt hus, helt enkelt, sa Ann-Sofie Hermansson (S), gruppledare i fullmäktige.

Henrik Munck och Jahja Zeqiraj presenteras som medlemmar i Demokraterna. . Bild: Robin Aron
Henrik Munck och Jahja Zeqiraj presenteras som medlemmar i Demokraterna. . Bild: Robin Aron

April: En ny maktbalans

GP gör tillsammans med Sifo en lokal väljarbarometer inför valet. Resultatet är så "anmärkningsvärt" att det fick dubbelkollas, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Mätningen visar att S kan vara på väg mot ett katastrofval med bara 15,4 procent av stödet. Uppstickarpartiet D har hela 13,9 procent.

– Det är en fingervisning på att den politiska kartan i Göteborg är på väg att ritas om, konstaterar GP:s valexpert Jonas Hinnfors vid tillfället.

Maj: Rödgrön splittring inför öppen ridå

Efter ett kommunstyrelsemöte håller de rödgröna partierna presskonferens. Mitt under mötet börjar de rödgröna företrädarna bråka.

Det handlar bland annat om den inställda visningen av filmen Burka Songs 2.0 och om vilka kriterier som gäller för föreningsbidrag.

Hårda tongångar mellan Daniel Bernmar (V), Ann-Sofie Hermansson (S) och Ulf Kamne (MP).. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Hårda tongångar mellan Daniel Bernmar (V), Ann-Sofie Hermansson (S) och Ulf Kamne (MP).. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Under pressträffen menar Hermansson (S) att kollegorna relativiserar extremism.

– Ni hör ju, jag är betydligt oroligare för de extremistiska yttringar som vi har i Göteborg, säger hon.

Något som märkbart irriterar Ulf Kamne (MP) och Daniel Bernmar (V).

Efteråt vill Hermansson inte uttala sig om ett fortsatt rödgrönt samarbete gäller efter valet.

– Jag går till val som socialdemokrat helt enkelt, sedan får jag återkomma med hur det blir.

Maj: Wannholt öppnar för Västlänkskompromiss

När Demokraternas partiledare intervjuas i GP:s toppkandidatsserie så glider han in på ett resonemang om att partiet måste vara beredd på att kompromissa om deras största fråga, Västlänken.

– Om man nu nödvändigtvis vill ha en pendeltågstunnel, då kunde man gjort som de tunga remissinstanserna sa: gå raka spåret till Korsvägen. Mycket mindre stök. Det hade kunnat vara en kompromiss. Dyr och onödig, men okej. Det hade kunnat göra alla nöjda, så vi kunde gå vidare i livet någon gång, säger han till GP.

Svaret väcker frågetecken.

Efteråt förnekar Wannholt konsekvent att han skulle vara öppen för en kompromiss, trots beskedet i intervjun.

Martin Wannholt (D) vid intervjutillfället. .
Martin Wannholt (D) vid intervjutillfället. .

Juli: De rödgrönas strider tar ingen semester

Det är semesterveckor när Ann-Sofie Hermansson i en debattartikel skriver att MP och V "har band till" islamistisk extremism och vänsterautonoma grupper.

På Twitter möts påståendet av ilska reaktioner, framförallt från lokala V-företrädare.

"Och framför allt – var är BEVISEN som stödjer era lögner?", skriver Ann Karlsson, tidigare kommunfullmäktigeledamot för V i ett twitterinlägg.

Johan Svensson, politisk sekreterare och ledamot i SDN Lundby för V, beskriver inlägget som "så satans osmakligt och desperat".

Bara dagar senare hamnar V:s kommunalråd Daniel Bernmar i meningsutbyte med Hermansson om Nelson Mandela och identitetspolitik.

Augusti: Liberalerna sura på Moderaterna – igen

Moderaterna gör utspel om att partiet vill ha flyktingstopp till Göteborg för att komma åt bostadsbristen.

Något som inte går hem hos allianspartnern Liberalerna.

– Det är ett väldigt osmakligt utspel från Moderaternas sida, jag blir ganska orolig av att de föreslår det här, säger Axel Darvik (L).

Augusti: Fogelklou polisanmäls

Jörgen Fogelklou (SD). .
Jörgen Fogelklou (SD). .

Med drygt en vecka kvar till valet polisanmäls Jörgen Fogelklou (SD), distriktsordförande i Göteborg, av Lars Hansson, som uteslöts från partiet tidigare under året.

Anklagelserna handlar om fusk med arbetstider när Fogelklou var anställd som politiska sekreterare i stadshuset.

I de fall GP har kunnat kontrollera uppgifterna visar det sig stämma att Fogelklou inte varit på jobbet – men ändå plockat ut lön.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.