Siktar mot sjukhustjänster. Catrina Hammerling, Ameer Naeen, Julia Nilsson och Hans Christian Rosén är inne på första terminen på läkarutbildningen. Ingen av dem är särskilt intresserade av en tjänst på en vårdcentral.
Siktar mot sjukhustjänster. Catrina Hammerling, Ameer Naeen, Julia Nilsson och Hans Christian Rosén är inne på första terminen på läkarutbildningen. Ingen av dem är särskilt intresserade av en tjänst på en vårdcentral.

"Det verkar tråkigt på vårdcentral"

Att vara allmänläkare på en vårdcentral är ett jätteviktigt jobb – men det verkar i ärlighetens namn ganska tråkigt. Det säger flera av studenterna på läkarprogrammet. – Jag har inte hört om någon som vill till en vårdcentral, säger Julia Nilsson.

ANNONS
|

Än är de bara i början av en lång utbildning – men det är inte för att jobba på vårdcentral som studenterna Catrina Hammerling, Ameer Naeen, Julia Nilsson och Hans Christian Rosén har börjat på Göteborgs universitets läkarprogram.

Istället ser de framför sig ett arbetsliv på ett sjukhus – gärna som specialister inom kirurgi, neurologi eller dermatologi snarare än den bredare inriktningen som allmänläkare.

– Den bilden jag har, och den kan vara fel, är att det är tråkigt att jobba på vårdcentral, säger Ameer.

– Jag håller med dig. Det känns som att patienterna kommer till en vårdcentral för att bli vidareskickade, säger Julia.

ANNONS

Vill göra skillnad

Gruppen menar att de vill vara den personen som gör skillnad – inte den som ger en diagnos och skriver remisser.

– Under en föreläsning var det en i klassen som sa att den ville bli allmänläkare. Då sa föreläsaren att du är den första jag hört som vill bli specialistläkare inom allmänmedicin. Så det verkar inte vara särskilt vanligt, säger Catrina.

Emellertid anser de att det är en viktig yrkesroll – vårdcentralerna är trots allt den första länken i vårdkedjan.

– Det finns ju fler vårdcentraler än sjukhus av en anledning. Det behövs många specialister inom allmänmedicin, säger Hans Christian.

– Ja, det är ju jätteviktigt att de finns. Vissa problem som man har är inte nödvändigt att åka till sjukhus för, men man behöver rådfråga en läkare, säger Julia.

Långt kvar till valet

De är också ödmjuka kring det faktum att mycket kan komma att ändras innan de ska välja inriktning. Det är först efter avslutad AT-tjänst – om sju år – som de ska ta sina beslut.

– Vi har hört att man ser charmen med det senare, när man kommer ut till en vårdcentral. När man börjar utbildningen vill många bara bli specialister, säger Catrina.

– Men jag tycker också att vi blivit ganska dåligt informerade. Under nästan hela introduktionsveckan var det mest specialister av olika slag. Vi har knappt fått någon information om spännande saker som händer på vårdcentralerna, säger Julia.

ANNONS

"Många vill ha mer spänning"

Felicia Killman är inne på fjärde terminen och är i första hand intresserad av gynekologi, psykiatri eller pediatrik. Även hon delar bilden att det är få klasskamrater som drömmer om en framtid på vårdcentral.

– Men mitt intryck är ändå att de som valt allmänmedicin trivs bra med det. Själv vill jag ha barn och arbetstiderna är bättre på vårdcentraler generellt. Jag tror ofta att det är så att man inte har tänkt sig allmänmedicin, utan att det blir så för att man skaffar barn i den vevan.

Vad tror du ointresset beror på?

– Jag tror att många vill ha lite mer spänning. Även om du såklart hjälper på vårdcentral – det måste ju finnas någon som tar den första kontakten – så skickar du vidare de svåra fallen.

Hör av dig!

Har du egna erfarenheter av sjukvården som du vill dela med dig av?Har du tips om vården som du tycker vi borde undersöka?

Mejla någon av våra reportrar:

evalis.bjork@gp.se

stefan.bjarnefors@gp.se

eller mejla:

densjukavarden@gp.se

ANNONS