"Det var upprorsstämning"

ANNONS
|

Det var väldigt mörkt på gatan i Skår i Örgryte, när mannen i 20-årsåldern kom gående nerför gatan vid tre på morgonen. Bara ett par gatljus lyste upp hans färd. På gatan fanns dock mycket människor som deltog i sökandet efter den försvunna Anna, 9.

Bredvid mannen gick vad som såg ut som en liten pojke, klädd i jeans och en stor jacka med kapuschong.

Tre kvinnor fattade misstanke

Tre kvinnor från en Missing People-patrull fattade misstanke. En av dem gick fram, ryckte undan kapuschong, och upptäckte att det var Anna under jackan.

– Under kläderna hade hon sina egna, färgglada kläder. Man fick intrycket av att kläderna hon hade över tillhörde mannen. Hon var ledsen, trött och skärrad. Hon sa att hon ville ta av kläderna, så då hjälpte vi henne med det, säger John Petersson, som ledde patrullen.

ANNONS

John Petersson tog hand om mannen. Han hävdade att han hade varit och letat efter Anna.

– Han var inte så sugen på att prata. Han verkade nedstämd och svarade enstavigt. Vi ringde polisen och ambulansen direkt, så jag försökte bara få honom att prata för att han skulle stanna på platsen. Han såg ut som vilken kille som helst, säger John Petersson.

Handgemäng uppstod

Anna togs om hand av de tre kvinnorna som hittat henne. Folk kom springande från flera olika håll när de förstått att Anna hade hittats. Flera fotografer kom springande och fotograferade Anna. Folk omkring blev väldigt upprörda på fotograferna, och handgemäng uppstod.

– Det var gap och skrik och lite puttande. Folk var väldigt arga. Vi ringde på första bästa dörr, så att Anna skulle kunna komma in någonstans och komma bort från folkmassan, säger John Petersson.

– Det var upprorsstämning. Människor blev väldigt upprörda. Det blev lite lätt upplopp när fotograferna började ta bilder, säger Roland Helfer, som var på plats vid sökandet.

"Det var ren flax"

John Petersson tillhör egentligen inte Missing People. Han bor i närheten och hade gått ner till Skårskolan för att anmäla sig frivillig. Han tilldelades en patrull och sökte från klockan 21 till klockan 03. Hans patrull hittade Anna efter att de avslutat en sökning i skogen, och var på väg tillbaka från skolan.

ANNONS

– Det var ren flax egentligen. Det kändes helt fantastiskt när vi hittade henne. Det var verkligen en befrielse.

Anna hittades cirka 100 meter från Skårskolan, och omkring 300 meter från föräldrarnas hus. 600 – 800 personer uppges ha deltagit i sökandet.

– Där har vi de riktiga hjältarna, säger John Petersson, som gick direkt till jobbet efter en timmes sömn.

ANNONS