Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

"Det skrämmer mig"

Hon är en ung kvinna i Göteborg som upprörs över mordet på en feministisk förebild. Han tycker att mordet var rättfärdigat och att tjejer som "horar runt" förtjänar att dö.

Mahira Rasheed, 19 år, möter GP i centrala Göteborg. På dagarna jobbar hon på Volvo och på kvällarna är hon som många andra ungdomar aktiv på Facebook och i diskussionsgruppen V.I.P Room. 

– Jag blev så glad att GP ringde. Jag har tänkt på den här frågan väldigt mycket sen det där inlägget, säger hon. 

Läs också: Här stöder svenska ungdomar hedersmord

Hon beskriver V.I.P Room som en fristad för ungdomar med utländsk bakgrund, en slags motreaktion till en annan stor svensk Facebook-grupp där många inte känt sig välkomna på grund av rasistiska påhopp.

Det var också i V.I.P Room som Mahira Rasheed lade upp ett inlägg där hon sörjde den pakistanska modellen Qandeel Baloch som nyligen blivit hedersmördad av sin egen bror. Qandeel Baloch var någon Mahira följt länge, delvis eftersom båda två har bakgrund i den pakistanska staden Lahore.

Men reaktionerna på inlägget blev inte som Mahira tänkt sig. Bland de som höll med henne om att hedersmordet var hemskt, fanns även de som försvarade mordet helt öppet. De skrev att Baloch förtjänade att dö eftersom hon förstört sin familjs heder.

– Det var killar som skrev att de skulle kunna göra det samma mot sin egen syster. Visst, en del vill nog provocera, men jag blev chockad över att killar i min egen ålder tycker så. Många av dem har växt upp i Sverige. Det skrämmer mig, säger Mahira Rasheed.

Av de killar som försvarar hedersvåld och förtryck på nätet är det få som vill låta sig intervjuas. Men en av dem som går med på det är 20-årige Alan från en stor svensk stad. Han säger att han är född och uppvuxen i Sverige, men har kurdiska rötter. Och han står fast vid sin åsikt.

– Horar du runt och förstör din familjs rykte får du ta konsekvenserna, säger Alan till GP.

Skulle du kunna döda din egen syster?

– Om hon lägger ut porr till exempel, ja. Gör hon det är hon inte längre min syster, säger Alan.

En annan som följt nätdiskussioner om heder är Jamila. Hon är i 20-årsåldern och lever själv i en familj med stark hederskultur. Flera av hennes vänner är i samma situation och Jamila berättar om en vän som rymde hemifrån för att familjen planerade att gifta bort henne i pappans hemland efter att hon inte följt familjereglerna.

– Jag blir så förbannad, det är idioter som skriver att det är okej att mörda. Men jag vet att många av de som skriver är seriösa, jag har följt gruppen länge, säger Jamila.

Även om Jamila inte själv stöttar hedersmotiverat våld så tycker hon att man som medlem i en religiös familj får räkna med att man kan bli utstött om man förstör familjens heder.

Hon berättar om en uppväxt där hennes föräldrar fick henne att bära slöja och långa kjolar. Först när hon var vuxen började hon i smyg ta av sig slöjan när hon gick hemifrån. I dag har hon tagit av sig slöjan helt. Hon är dock fortfarande försiktig; killar dejtar hon i smyg och oskuld tänker hon fortsätta vara fram till att hon gifter sig.

– Hade jag fått för mig att ligga med någon och familjen fått reda på det hade jag inte varit välkommen tillbaka. Men det är inget jag är ledsen över, jag väljer att leva så, säger hon.

Hon talar om en oförståelse från samhället.

– Problemet med svenskar är att de inte förstår. Antingen så vet de inget alls eller så ser de bara allt det negativa. Vi som lever med heder är inga onda människor, vi kommer bara från andra kulturer. Och jag älskar mina föräldrar precis som de älskar mig, säger Jamila.

Trots att Mahira, Alan och Jamila har tre helt olika åsiker om heder, är alla överens om en sak. Ingen av dem har någonsin talat om hedersfrågor i skolan. Samma svar får GP från samtliga ungdomar vi får kontakt med. Mahira Rasheed tror att de svenskar som stöttar hedersförtryck gör det för att de inte känner samhörighet med det övriga samhället.

– Värderingar får man med tiden och jag tror att utbildningen är grunden till bättre värderingar. Då får man en bättre världsuppfattning än om man bara lyssnat på sin baba (pappa) som är från någon liten by och bara har sett den och Sverige, säger Mahira Rasheed.

Fotnot: Alan och Jamila heter egentligen något annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.