Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det rörde sig fort som sjutton"

Vid lunchtid förra fredagen såg Charlie Ahlgren någonting som måste ha varit en val mellan Stora Varholmen och Rivö fjord. Val har även siktats i Brofjorden i Bohuslän.

- Vi skulle precis sätta oss vid bordet och äta när vi såg någonting som såg ut som ett grund, där det inte skulle vara något grund, berättar Charlie Ahlgren.

- Det såg ut precis som när vattnet klyver ett skär, men våra bekanta har ju bott där ute i nära 70 år och visste att det inte finns några skär där, säger Charlie Ahlgren.

Den gångna veckan har de pratat en hel del om den mäktiga upplevelsen.

- Så läste jag på webben i morse att man letade efter en ubåt, och att det är andra som säger att de också har sett valar i området, säger Charlie Ahlgren.

Hans sällskap uppfattade det som att det var mer än en val. De rörde sig fram och tillbaka i vattnen i uppemot fem sex minuter.

- De rörde sig fort som sjutton fram och sedan var de plötsligt försvunna.

- Det var en väldigt spännande upplevelse måste jag säga. Det är nog det här som var ubåten, säger han.

Så sent som i onsdags eftermiddag siktade personalen på Preems raffinaderi i Lysekil en åtta meter lång val med en ljus fläck på ryggen precis i närheten av produkthamnen.

En av de anställda, fågelskådaren Jan Artursson såg inte själv valen, men anmälde iaktagelsen till ornitologförening Club300.

- Jag har jobbat är i 30 år och aldrig sett en val. Ibland ser man tumlare och sälar, men aldrig något sånt här. De som såg den sa att den hade en ljus fläck på ryggen, men vi vet inte vilken sort det är, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.