Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Det här blir Göteborgs nya "regering"

Två grundskolelärare, en pensionerad operasångerska och en zumbainstruktör. Det är några av Göteborgs nya toppolitiker när mer än en tredjedel av kommunstyrelsen byts ut.

På torsdag ska kommunfullmäktige utse kommunstyrelse, vilket närmast kan efterliknas Göteborgs motsvarighet till regering.

I kommunstyrelsen sitter 13 kommunalråd och fem biträdande kommunalråd (som saknar rösträtt) och här bereds alla beslutsärenden innan de läggs fram i fullmäktige. Efter valet väntas maktförhållandena skakas om ordentligt i samband med att det finns fyra olika "block".

M tappar tung post

Alliansen väntas ta över styret efter fullmäktigemötet och Moderaternas Axel Josefson blir utsedd till kommunstyrelsens ordförande.

Men trots maktövertagandet har partiet ett uselt valresultat bakom sig vilket innebär att man tappar en av sina kommunalrådsposter. Hampus Magnusson fortsätter som kommunalråd, medans Nina Miskovsky väntas gå in som nytt biträdande kommunalråd. Hon har sedan tidigare meriter som andre vice ordförande i SDN Centrum, ledamot i grundskolenämnden.

– Det känns spännande, roligt och lite nervöst eftersom jag är helt ny, säger Nina Miskovsky, som till vardags jobbar som instruktör i zumba.

Hon kommer sannolikt att fokusera på frågor kopplade till social omsorg, utbildning, och mänskliga rättigheter.

– Det är ganska mycket, ett paraply som innefattar många olika saker, men mycket av det ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Centern väntas få kommunalråd

Liberalerna går ner från två kommunalråd till ett. Gruppledaren Helene Odenjung fortsätter medan Ann-Catrine Fogelgren får lämna som biträdande kommunalråd.

Även Kristdemokraternas David Lega fortsätter, men i rollen som biträdande kommunalråd vilket innebär att han saknar rösträtt.

Centerpartiet, har inte bara tagit sig in i kommunfullmäktige utan är också på väg in i kommunstyrelsen. Emmyly Bönfors väntas bli nytt kommunalråd.

– Vårt mål har varit att komma in i kommunfullmäktige, men drömmen har ju varit att sitta i kommunstyrelsen. Där får man ta del av alla ärenden från start och bereda de inför fullmäktige. Det finns en större möjlighet till insyn och att påverka besluten, säger hon.

Demokraterna representerade för första gången

Uppstickarpartiet Demokraterna tar för första gången någonsin plats i kommunstyrelsen.

Kommunalråd blir Martin Wannholt och Jessica Blixt, som är helt ny inom politiken.

Henrik Munck, i dag andre vice ordförande i trafiknämnden, väntas bli vald till biträdande kommunalråd.

– Den politiska styrningen fungerar inte i Göteborg och kommunstyrelsen har det yttersta ansvaret. Därför tycker jag naturligtvis att det är intressant om jag blir vald och får bättra styrningen och ledningen av staden, säger han.

"Känns ganska omtumlande"

Vänsterpartiet blev fjärde största parti efter valet, vilket innebär att partiet får större inflytande i kommunstyrelsen.

Partiets nuvarande kommunalråd Daniel Bernmar fortsätter i sin roll. Den pensionerade operasångerskan Grith Fjeldmose, i dag förste vice ordförande i kulturnämnden, blir också vänsterpartistiskt kommunalråd.

– Det känns ganska omtumlande, men också väldigt hedrande. Kulturen är ju mitt personliga område, så jag kommer förstås att fokusera på det, säger hon.

Grundskoleläraren Jenny Broman, i dag förste vice ordförande i SDN Majorna-Linné och ledamot i grundskolenämnden, väntas bli biträdande kommunalråd.

Miljöpartiet tappar en av sina två poster vilket innebär att skolkommunalrådet Karin Pleijel framöver kommer att hantera samtliga frågor för partiet.

S får lämna ifrån sig makten

Socialdemokraterna tappar flera poster i kommunstyrelsen, dessutom får Ann-Sofie Hermansson sannolikt lämna som kommunstyrelsens ordförande i och med maktskiftet.

– Det är inte så att vi varit omedvetna om detta sedan efter valet, det är inga större överraskningar. Men det är klart att det alltid är roligare att nyanställa än när folk får gå, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon fortsätter som kommunalråd tillsammans med Jonas Attenius och Marina Johansson. Shahbaz Khan fortsätter som biträdande kommunalråd

Ingrid Andrae och Mariya Voyvodova får lämna kommunstyrelsen.

Förra mandatperioden blev en en turbulent historia för Sverigedemokraterna efter att en internstrid blossade upp mellan gruppledaren Jörgen Fogelklou och kommunalrådet Lars Hansson. Det hela slutade med att Hansson blev utesluten och fortsatte som politisk vilde under 2018.

Nu väntas Fogelklou bli nytt kommunalråd.

– Det är en ära och jag ser fram jättemycket mot det. Vi kommer fokusera på äldrepolitiken, trygghetsfrågorna, skolan, men också se till att ta upp migrationen på dagordningen, säger han.

Så kommer nya kommunstyrelsen se ut:

Kommunalråd:

• Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande

• Hampus Magnusson (M), kommunalråd

• Helene Odenjung (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande

• Emmyly Bönfors (C), kommunalråd

• Daniel Bernmar (V), kommunstyrelsens andre vice ordförande (oppositionsråd)

• Grith Fjeldmose (V), kommunalråd (oppositionsråd)

• Karin Pleijel (MP), kommunalråd (oppositionsråd)

• Ann-Sofie Hermansson (S), kommunalråd (oppositionsråd)

• Marina Johansson (S), kommunalråd (oppositionsråd)

• Jonas Attenius (S), kommunalråd (oppositionsråd)

• Martin Wannholt (D), kommunalråd (oppositionsråd)

• Jessica Blixt (D), kommunalråd (oppositionsråd)

• Jörgen Fogelklou (SD), kommunalråd (oppositionsråd)

Biträdande kommunalråd:

• Nina Miskosvky (M)

• David Lega (KD)

• Shahbaz Khan (S) (oppositionsråd)

• Jenny Broman (V) (oppositionsråd)

• Henrik Munck (D) (oppositionsråd)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.