Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nu är det hög tid att plocka svamp och bär i skog och mark. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Nu är det hög tid att plocka svamp och bär i skog och mark. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Det här är säsong att plocka i naturen just nu

Vår natur är fylld av saker vi kan plocka och äta, men de kommer olika tider under året. Nu på hösten är det högsäsong för svampar och flera bär. Vi tipsar om vad man kan plocka i skog och mark i just nu.

I helgen ska det bli fint väder så vad sägs om en promenad i skog och mark. Men glöm inte ta med en påse, korg eller hink, för just nu finns det mycket godsaker att plocka i naturen. Som kantareller, björnbär och slånbär. En del finns det riktigt mycket av, så passa på, för gratis är gott.

Kennert Danielsson på Botaniska Trädgården tipsar om vad man kan plocka i naturen just nu. Han råder dock ingen att plocka svamp man inte har full koll på vad det är.

Slånbär

Slånbären är en släkting till plommonen, och är blå till färgen. De är som bäst att plocka nu, och hittas mest från kusten och två mil in åt landet, det finns mycket av dem i Göteborgstrakten. Bra till saft och gelé, men inte goda att äta bara.

Kantareller

Det gula gulden behöver ingen presentation, men i år finns det gott om dem i skogen. – Det är ett jättebra kantarellår, så är inte svårt att hitta dem, säger Kennert Danielsson.

Rönnbär

De röda bären är inte svåra att hitta, de lyser lång väg. Det finns väldigt mycket av dem just nu. Alla gillar inte dem, men man kan göra gelé på dem som passar till en stek.

Vildäpplen

Dessa äpplen kan man hitta ute så här års, i hagmarker och vid gärdsgårdar. De kan ha samma kvalité som odlade, men ofta lite sura, men lägger man till socker eller till exempel päron blir de god i cider, gelé eller marmelad, tycker Kennert Danielsson.

Björnbär

Nu är det högsäsong för de mörklila bären, och det finns mycket av dem längs vår kust. Vi har hela 200 vilda björnbärsarter i landet. Kennerts råd är att provsmaka ett bär innan man plockar mycket, för alla är inte goda.

Karl Johansvamp

Karl Johansvamp finns det mycket av nu, men nu får man konkurrera med svampmyggorna som gett sig på dem. – Alla borde lära sig plocka riskor och kremlor, för de är fantastiska matsvampar, men då måste man veta vad man plockar.

Trattkantareller

Det är inte högsäsong för "trattisar" än, de kommer i större mängder en bit in i oktober, med redan nu finns de att plocka. Trattkantareller kan misstas för orange trumpetsvamp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.