Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det här är oacceptabelt"

Under onsdagskvällen attackerades polisen med stenar och smällare i Bergsjön i Göteborg. En av de boende menar att det räcker nu. – Det här är oacceptabelt. De som gör det här representerar inte folket i Bergsjön, säger han.

Flera bränder, smällare- och stenattacker och stor skadegörelse. Det är vad som har kantat området i Bergsjön under onsdagskvällen. Kravallerna har riktats mot polisen, som menar att ungdomsgänget som har dragit dragit igång det här, är arga på dem. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det är inte bara poliserna som känner av ilskan och våldet flåsandes i nacken. Flera boende har under kvällen uttryckt stor oro och att de känner sig skärrade över allting som sker. En av de boende i området nära Komettorget, som vill vara anonym, tycker att händelserna är fruktansvärda och att det är chockerande hur utbrett hatet är. 

"De är trasiga"

– När jag ser deras hat mot samhället förstår jag att de har något trasigt inom sig. Jag tror att de har gjort dumma saker som gör att de finns i belastningsregistret och känner att deras chans i det här samhället är slut. För att det inte ska ske fler sådana här händelser i framtiden måste samhället fokusera på nästa generation så att de yngre inte tar samma väg. För dem som har gjort det här i kväll är det nog för sent, säger han. 

Han menar också att det behövs större insatser för att få ett slut på oroligheterna.

– Det som händer måste utredas. Vilka är orsakerna? Myndigheterna får inte lämna det så här när dagens händelser är över. De som gör det måste ta konsekvenserna för det som de har gjort. Majoriteten av människorna som bor i Bergsjön sköter sig och vill ha ett lugnt liv som alla andra, säger han. 

"Ingen bryr sig"

En annan som bor i Bergsjön är Maria. Hon menar att både polisen och politikerna inte bryr sig om vad som sker i området. 

– Vi är rädda. Polisen gör inga åtgärder när vi informerar om vad som händer här. Politikerna i den här stadsdelen blundar för det som sker och bristerna som finns. Det är som att leva i ett ghetto, ingen bryr sig. Vi behöver att det satsas på Bergsjön. Området är stigmatiserat, men det händer saker i andra stadsdelar också, men det kommer inte fram på samma sätt för att Bergsjön domineras av folk som kommer från andra länder, säger hon. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.