Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

"Det här är göteborgarnas projekt"

Sedan i vintras har projektet att bygga Hisingsbron varit igång och redan nu går det att ana var bron ska komma på plats. – Det känns otroligt roligt. Det här är verkligen göteborgarnas projekt, säger Henrik Gerber projektchef på Skanska Sverige.

Det är mindre än ett år sedan anbudet från Skanska och MT Højgaard, tillsammans med trafikkontoret i Göteborg, gick igenom och redan nu kan man se var göteborgarnas nya väg till Hisingen kommer att ligga.

LÄS MER: Så ska nya Hisingsbron se ut

Byggarbetarna är i full gång med att bygga fundamenten.

– Vi jobbar med brostöden och fundamenten. Vi har lagt grunderna för det som ska vara på fastlandet och just nu är vi mycket ute på älven, säger Henrik Gerber, projektchef på Skanska Sverige och som ansvarar för projektet. 

– Snart ska vi börja borra de djupaste hålen för pålarna som ska bära upp bron. Hålen blir 110 meter djupa, fortsätter Henrik Gerber.   

Projektet har kommit längst på Hisingssidan där bottenplattan som ska vara grunden för rampen som ska gå upp på bron redan har börjat komma på plats, tillsammans med plats för pelare att bära bron. 

På andra sidan älven står två p-hus som håller på att rivas. 

– Första september ska första p-huset vara borta. Det är där bron ska gå. Det andra försvinner någon gång under hösten, säger Henrik Greber. 

På båda sidor finns så kallade pålbryggor där maskiner, kranar, material och människor kan köras ut och som ger byggarbetarna möjlighet att även utföra jobb på älven. 

Håll koll på bygget

För den nyfikne göteborgaren kan det vara värt en promenad över Göta älvbron och titta ner.  

– Det kommer se ut som en bro först 2019, men redan nu kan man se vart saker och ting kommer att ligga. 

– Just nu kan man se, förutom en massa mäktiga maskiner, en låda i vattnet som under sommaren kommer att dräneras från vatten och ge oss tillgång till botten. Då kan vi börja påla. 

Hisingsbron kommer bli en en så kallad lyftbro av stål och betong, där fyra pelare i stål kommer att kunna höja och sänka bron som ett justerbart skrivbord. 

Sysselsätter över 100 personer

Projektet sysselsätter just nu cirka 150 personer från entreprenörerna och Göteborgs stad och beräknas vara klart sommaren 2021. Först då river man den gamla bron. 

– Vi är inom tidsramen, så som det ser ut kommer vi vara klara 2021, sen beräknar vi att det tar ett år att få ner den tidigare bron, säger Henrik Gerber på Skanska. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.