Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Det flödar av narkotika och vi är oroliga"

Påverkade elever, cannabis och spice i skåp och langare på skolgården. Polisen har gjort knarkinsatser på skolor vid elva tillfällen i Storgöteborg under våren.

- Det flödar av narkotika och vi är oroliga. Tyvärr har knarket kommit in på skolorna och vi arbetar tillsammans med skolledningen med olika insatser, säger Birgitta Dellenhed, kommissarie och chef för ungdomssektionen i Storgöteborg.

Under våren har ungdomspolisen varit på både högstadieskolor och gymnasieskolor.

Patrik Olsson, inspektör vid ungdomspolisen i City, har varit med vid flera knarkinsatser. En av skolorna polisen besökt är Guldhedsskolan. Där har man varit en handfull gånger.

Vid ett tillfälle genomfördes en insats med narkotikahundar 06.30 på morgonen. Då hittades inget knark i elevskåpen.

Polisen har också varit på Guldhedsskolan på grund av att det fanns misstanke om att elever var påverkade.

- Visar eleverna tecken på påverkan får de följa med till tillnyktringsenheten för provtagning, säger Patrik Olsson.

På Guldhedsskolan har ett tiotal elever testats. Enligt polisen har sju visat positivt resultat vid urinprov eller i vissa fall blodprov.

- Vid något tillfälle har även de som visat negativt på provet ändå erkänt att de har provat narkotika, säger Patrik Olsson.

Cannabis och spice vanligast

Droger i skolmiljö finns i alla stadsdelar. Vanligaste drogerna bland unga är cannabis och spice.

- Den rektor som säger att det inte finns narkotika på min skola har inte koll. Att vi varit en del på Guldhedsskolan beror på att vi har ett bra samarbete med skolledningen som snabbt flaggar upp om det finns problem, säger Patrik Olsson.

Lotta Wikström är rektor på Guldhedsskolan. Hon säger att arbetet mot narkotika ständigt pågår.

- Det är på polisens initiativ som insatserna genomförs, men vi tycker det är positivt. Genom samarbetet får vi information om läget, säger hon.

Varannan vecka träffas skolan med polis, socialtjänst och fritid för att diskutera ungdomssituationen. När höstterminen startar planeras ett större föräldramöte för att informera om drogsituationen.

Hur har ni informerat föräldrarna om vårens insatser?

- Vi informerar inte föräldrarna eftersom det handlar om enskilda elevärenden där polisen är ansvarig för att föräldrar kontaktas, säger Lotta Wikström.

Men det är inte lika lätt överallt för polisen att genomföra sina narkotikainsatser. En del rektorer är rädda för att just deras skola ska stämplas som "problemskola" och frågan är känslig. Det är därför som polisen inte vill säga vilka skolor man besökt under våren till GP. Det händer också att skolor inte vill att polisen kommer.

- En del av mina kollegor har svårigheter att släppas in på vissa skolor i de finare kvarteren. Men de rektorer som tar hjälp av oss vid misstanke om narkotika visar att de bryr sig om sina elever. Vi är inte ute efter att sätta dit någon, vi vill att ungdomarna ska få hjälp, säger Patrik Olsson.

Arbetet fortsätter under hösten

Polisen också tagit langare, ofta äldre ungdomar, som hänger runt skolgårdarna för att sälja knark. Dessutom försöker de få tag på springpojkar som kan hjälpa dem med försäljning inne på skolorna.

Ytterligare en insats som polisen på Hisingen gjort under våren är att plocka in gymnasielever på Lindholmen. Detta efter tips om att det pågick narkotikaförsäljning i området. Tio ungdomar mellan 16 och 17 år, som misstänktes vara påverkade av narkotika, togs med för provtagning och förhör. En mindre mängd cannabis och spice togs i beslag.

Arbetet mot narkotika i skolorna fortsätter under hösten.

- Eleverna ska veta att det inte är någon frizon att hålla på med narkotika i skolan, säger Birgitta Dellenhed.

Fakta: Cannabis

Det finns krafter som vill att cannabis blir lagligt. Detta skedde nyligen i delar av USA. Även i Sverige finns förespråkare som har en mer drogliberal syn i frågan. Senast var det Centerpartiets ungdomsförbund som sade ja till att legalisera cannabis.

Men i Sverige gäller en restriktiv narkotikapolitik. Det betyder att cannabis är olagligt.

Kroppen påverkas av cannabismissbruk och det kan leda till beroende. Exempel:

Försämrar förmågan att använda hjärnan och att reflektera över sig själv. Hos tonåringar kan den psykiska mognaden och frigörelseprocessen gå långsammare.

Korttidsminnet och logiskt tänkande blir sämre.

Hormonbalansen påverkas. För unga kan det innebära att kroppen inte utvecklas normalt.

Cannabis kallas även för: Braja, brass, feting, ganja, gräs, hasch, joint, joppe, marijuana, marre, pot och weed.

Källa: Drugsmart.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.