Det drar ihop sig – nu är röstningen igång

Under onsdagen slog vallokalerna upp portarna, 18 dagar innan valdagen. Det är dags att förtidsrösta, ett allt populärare sätt att lägga sin röst i valet. Samtidigt vet inte alla att de får ångra sig och ändra hur de redan röstat.

ANNONS
|

Det har bara gått tio minuter sedan Lundby bibliotek öppnade dörrarna och makarna Peter Albinsson och Krizia Bulatao är redan på väg ut. De är bland de första som har förtidsröstat under onsdagen eftersom Peter Albinsson ska flyga till Hongkong samma dag.

– Jag jobbar till sjöss och blir borta åtta veckor. Man kan rösta på konsulatet men det är lite jobbigare att rösta där, säger Peter Albinsson.

Krizia Bulatao blir kvar i Sverige men passar på att rösta hon också. Det är första gången som hon får rösta i Sverige efter att hon blev svensk medborgare förra året.

ANNONS

– Det är nu det är viktigt att rösta. Varje röst räknas, säger hon.

På frågan om vilka politiska frågor hon tycker är viktiga är hon bestämd: sjukvård.

– Jag har varit ganska besviken på sjukvården så jag vill att något görs åt den, säger hon.

Peter Albinsson och Krizia Bulatao förtidsröstar eftersom Peter ska iväg samma dag som vallokalerna öppnar.
Peter Albinsson och Krizia Bulatao förtidsröstar eftersom Peter ska iväg samma dag som vallokalerna öppnar. Bild: Thomas Johansson

Allt fler röstar i förväg

Lundby bibliotek är en av 33 lokaler i Göteborgsområdet som man kan rösta vid, men inte alla har öppet för förtidsröstning.

LÄS MER: Här kan du förtidsrösta i Göteborg

Att förtidsrösta kunde man göra första gången 2006, då kommunen tog över Postens poströstning. Enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap med inriktning mot valforskning vid Göteborgs universitet, är den första dagen för att förtidsrösta ofta populär bland väljarna. Speciellt nu, när det inte varit något typ av val sedan valet hösten 2014.

– Det brukar alltid klämma in sig ett Europaparlamentsval eller en folkomröstning men nu är det den längsta sammanhängande perioden som vi inte haft något val. Folk är taggade.

Förtidsröstandet blir bara populärare. Andelen som förtidsröstar i Sverige har ökat från 13,9 procent 1970, då Posten hade ansvaret, till rekordnivån 42,1 procent 2014, enligt Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Det finns flera förklaringar till att många väljer att lägga sin röst i förtid i stället för på valdagen söndagen 9 september.

ANNONS

– De praktiska argumenten är de viktiga. Oftast är det för att man inte vet om man ska vara borta över helgen. Man är orolig för att missa det och det är lika bra att rösta i förväg. Du har människor på landet som handlar i centralorten en gång i veckan, då passar de på att rösta och göra ärenden, säger Henrik Ekengren Oscarsson och fortsätter:

– Vi är ju lite olika, en del gillar att göra saker i förtid. Förtidsrösta passar människor med en rörlig livsstil.

LÄS MER: Allt fler väljer att förtidsrösta

Flera tusen ångrar sig

Men även om det finns praktiska fördelar med att förtidsrösta finns det en risk att oväntade saker händer i politiken.

– Partierna har utspel kvar att göra. Tänk om det dyker upp någonting som väljarna behöver veta, så har de redan röstat. Men vi har möjligheten att ångra oss, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Om man förtidsröstar och sedan vill ändra sig kan man nämligen rösta igen på valdagen. Enligt Oscarsson kommer det in runt 5 000-6 000 ångerröster varje år, men att inte alla vet att de får ändra sig.

Inne på Lundby bibliotek kliver Pia Greverius ut ur valbåset och ställer sig i kö för att lämna sin röst. Väl framme vid röstmottagarna Ingemar Larsson och Yvonne Dahlin lämnar hon fram sina valsedlar och ser hur de åker ner i lådan. I Göteborg tycker hon att frågan om Västlänken är viktigast och det är första gången hon förtidsröstar, eftersom hon i vanliga fall röstar på själva valdagen. Men nu ska hon segla längs med Portugals kust i två veckor.

ANNONS

Hon bor på Hisingen och förtidsröstar för första gången eftersom hon ska segla längs med Portugals kust i två veckor.

– Då måste man passa på att rösta, säger hon.

Pia Greverius röstar vanligtvis på valdagen men ska i år bort och röstar därför för första gången i förväg.
Pia Greverius röstar vanligtvis på valdagen men ska i år bort och röstar därför för första gången i förväg. Bild: Thomas Johansson
ANNONS