Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sandra Johansson kröntes till årets lucia i Göteborg 2013.

Det blir ingen Göteborgs Lucia i år

Göteborgs Lucia är nedlagd. Och just nu finns inga planer på att återinrätta traditionen. – Jag tycker inte man ska hålla kvar vid traditioner om de inte känns bra, säger Mats Nilsson, docent i etnologi.

Allt fler arrangörer av officiella luciatåg ger upp och lägger ner firandet.

När Sveriges Radios Kulturnytt undersökte saken bland landets kommuner för ett par år sedan var 30 procent utan officiellt tåg.

I år blir antalet officiella tåg ännu färre.

Efter 79 år har till exempel GP avslutat sitt arbete och sin medverkan till ett officiellt luciatåg i Göteborg, då intresset blivit för svalt för att motivera arbetet med projektet:

- Göteborgs Lucia krönte sin första Lucia år 1935 och har sedan dess besökt otaliga äldreboenden, sjukhem och företag. Förutom att sprida ljus och värme har Luciatågen samlat in pengar för att stötta organisationer och verksamheter som arbetar för att hjälpa människor, säger Lillemor Wallenius, affärschef marknadskommunikation på Stampen Local Media.

– Men under senare år har intresset för att söka till Göteborgs Lucia minskat, och det har också blivit svårt att engagera samarbetspartners. När Göteborgs-Posten nu står ensam kvar som arrangör väljer vi att avsluta vår delaktighet i Göteborgs Lucia, fortsätter hon.

Enligt Wallenius har GP valt att fokusera sin sponsring på hälsa i stället.

- Vi vill bidra till att öka medvetenheten om att må bra genom rörelse och rätt kost. Vi vet att GP:s läsare är intresserade av allt som handlar om motion, friskvård och hälsa. Ett steg i vår hälsosatsning kan våra läsare se varje söndag i GP under Puls som har hälsa som tema och lyfter olika aktuella ämnen. GP är också stolt sponsor till Göteborgsgirot och Göteborgsvarvet 2016.

- Och på nyårsafton fortsätter vi det årliga Nyårsfyrverkeriet som Göteborgaren kan följa både live och via gp.se.

På frågan om Göteborgs stad är intresserad av att ta över ansvaret för ett officiellt luciatåg hänvisar stadsledningskontoret till Göteborg & Co.

På bolaget säger man sig sakna arrangemanget och "allt gott det förde med sig".

- Vi är inte beredda att ta över stafettpinnen, men vi deltar gärna i en förutsättningslös diskussion om hur vi får tillbaka evenemanget, anpassat till en modern kontext med traditionen som bas, säger Fredrik Beckman, pressansvarig på Göteborg & Co, också.

Varför antalet luciatåg minskar vet inte Mats Nilsson, docent i etnologi vid Göteborgs universitet.

Men han har ett par teorier, säger han.

- Firandet kräver mycket arbete och drivs ofta av föreningar. Men det ideella föreningslivet i Sverige har det svårt och går ju på knäna i någon mening i dag.

- Att luciatågen var en skönhetstävling från början kan vara ett annat skäl. Skönhetstävlingar ligger inte längre i tiden, säger Mats Nilsson.

Vad anser du om beslutet i Göteborg?

- Det är följdriktigt. Jag tycker inte man ska hålla kvar vid traditioner om de inte känns bra. Det är nya saker som gäller nu, mer vegmat till exempel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.