Helene Odenjung (L): ”Vi har ett aktivt skolval, inte obligatoriskt. Och skolvalet är inskrivet i skollagen, det går inte att avveckla”
Helene Odenjung (L): ”Vi har ett aktivt skolval, inte obligatoriskt. Och skolvalet är inskrivet i skollagen, det går inte att avveckla” Bild: Robin Aron

Det aktiva skolvalet kvar tills vidare – ska utredas på nytt

Efter en hetsig debatt skickades förslaget om att avskaffa det aktiva skolvalet tillbaka till grundskolenämnden för beredning. Jessica Blixt (D) var inte nöjd.
– Varför vill alliansen fördröja en tydlig och trygg väg framåt? säger hon.

ANNONS
|

Att skolvalet i Göteborg slutade i kaos, haveri och tårar är alla överens om. Men berodde det på det fria skolvalet – eller någonting helt annat?

Där går åsikterna isär.

I kommunstyrelsen fick Socialdemokraterna, Demokraterna och Vänsterpartiet för ett par veckor sedan gehör för förslaget att avskaffa det aktiva skolvalet. Till behandlingen i kommunfullmäktige hade allianspartierna lagt förslaget att skicka tillbaka ärendet för beredning. Bland annat med argumenten att skolvalet är lagstadgat och inte kan avskaffas samt att den utredning som gjorts av förvaltningen visade att det inte var det aktiva skolvalet som skapade kaoset, utan av rena misstag från tjänstemännens sida.

ANNONS

Inskrivet i skollagen

– Vi har ett aktivt skolval, inte obligatoriskt. Och skolvalet är inskrivet i skollagen, det går inte att avveckla, säger Helene Odenjung (L).

– Det förslag som ligger på bordet, och som inte är berett, går alltså ut på att hoppas att människor inte känner till sina rättigheter, säger Elisabet Lann (KD).

Från oppositionen var kritiken till att alliansen ville återremittera frågan massiv, då man såg det som ett försök att fördröja och förhala alla försök att undvika samma kaos nästa år.

– Det är fräckt att uppmana föräldrar att välja och lägga energi på något som inte är ett val. I själva verket är valet väldigt begränsat. Risken är att många blir besvikna, säger Jenny Broman (V) och pekade på att det inte finns kapacitet på skolorna i centrum att ta emot till exempel en massa elever från Angered – om de nu skulle vilja det.

Garanterade platser

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) vill att man istället för att uppmana alla att välja skapar ett system med skolspår så att barnen och deras föräldrar vet var de ska gå i nian redan när de börjar i förskoleklass – om de inte själva väljer annat.

– Det aktiva skolvalet med massiva informationsinsatser har lett till byråkrati och undanträngningseffekter. Det har varit ett haveri och skapat enorm stress och oro hos många föräldrar och barn, säger hon.

ANNONS

Miljöpartiet däremot ser det som positivt att man i och med återremissen kan få ett bättre underlag innan beslut.

– Det är väl bra om skolpolitiken är grundad på kunskap och att vi kan få återkomma när vi har ett ordentligt underlag, säger Bosse Parbring (MP).

LÄS MER:Därför bröt tjänstemännen mot reglerna vid skolvalet

LÄS MER:Här är barnen som drabbas av det havererade skolvalet i Göteborg

LÄS MER:Göteborg ensamma om att mäta fågelvägen vid skolvalet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS