Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Idrott- och fritidsnämndens ordförande Bettan Andersson (V).

”Det är inte fegt att följa det vi bestämt”

Regelverket när det gäller stöd till religiösa föreningar är tydligt, menar idrott- och föreningsnämndens ordförande Bettan Andersson (V).

Tjänstemännen på idrott- och föreningsförvaltning valde att säga nej till Opalkyrkans ansökan om kommunal borgen och investeringsbidrag. Kristdemokraten David Lega, som sitter med i idrott- och föreningsnämnden tycker att beslutet är fegt. Men Bettan Andersson, nämndens ordförande, ställer sig frågande till David Legas kritik.

– För mig är det inte fegt att följa det som vi bestämt i nämnden. Då får David läsa på i kommunallagen, säger hon.

Företrädare för frikyrkan i Tynnered skriver i sin ansökan att finansieringen för kyrkans lokaler, som ska vara färdigbyggda i slutet av nästa år, redan är ordnad. De extra anslagen ska gå till ungdomslokaler i kyrkans källare.

”Det finns inte, och planeras inte, några andra föreningslokaler för barn och ungdomar i området”, skriver Opalkyrkan i ansökan.

Bettan Andersson menar att politikerna varken bör eller kan gå in och ha synpunkter på enskilda beslut där nämnden delegerat ansvaret till tjänstemännen. Då får man i stället ta upp frågan om att riva upp delegationsordningen.

– Jag vill inte gå in och peta i enskilda ärenden. Om jag och David Lega skulle gå in och granska alla ärenden skulle vi säkert komma till fall där vi inte är helt eniga med förvaltningen. Men det är inte vårt uppdrag. Jag tänker inte bryta mot kommunens regelverk bara för att David Lega tycker någonting i en enskild sakfråga.

Samarbete med och stöd till religiösa organisationer förekommer inom flera delar av kommunens förvaltning. Bland annat har Social Resursnämnd många långtgående samarbeten kring till exempel hemlöshet med organisationer som Bräcke Diakoni och Stadsmissionen. Det sker bland annat genom samverkansformen IOP, idéburet offentligt partnerskap. 

Stadsledningskontoret har tidigare i år genomfört en översyn av hur föreningsbidrag betalas ut i kommunen. Slutsatserna blev att samordningen i staden är bristfällig och att det inom kommunen finns flera olika modeller för hur ansökningar hanteras, beslutas och följs upp. Arbetet med att fram en gemensam modell pågår nu tillsammans med bland annat trossamfund och andra delar av civilsamhället.

När det gäller Opalkyrkan så får man redan en del stöd från idrott- och föreningsförvaltningen. Stödet går då till Opalkyrkans ungdomsförening som betraktas som en egen juridisk person, skiljd från kyrkan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.