Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Det är framför allt män som planerar staden"

GP:s otrygghetskarta väcker ett stort intresse. Janan Zapata som jobbar med Jämställdhetskartan hörde av sig för att berätta om deras arbete med otrygghet ur ett genusperspektiv.

Ni är på gång med en nyhet som kallas Trygghetskartan, kan du berätta hur den fungerar?

– Det är en interaktiv karta där kommunernas medborgare ska kunna gå in och peka ut var de känner sig otrygga. Tanken är att kommuner som ansluter sig ska få informationen sammanställd men även möjligheten att kanske ta kontakt med de som lämnar uppgifter för att få deras personliga upplevelse.

Vad är syftet?

– I dag vet vi att statistik för riket visar att kvinnor och män känner sig otrygga på olika platser. Kvinnor oroar sig främst för ödsliga platser med dålig belysning och lite folk medan män framför allt känner sig otrygga på öppna platser som torg med mycket liv och rörelse. Informationen från Trygghetskartan ska kunna fungera som underlag för kommunernas stadsplanering. Som det ser ut nu är det framför allt män som planerar staden. Vi vill titta närmare på det här, för om det finns en skillnad mellan varför kvinnor och män känner sig otrygga är det viktigt att lyfta fram båda sidor. Vi tror att det finns en skevhet som det ser ut i dag.

Hur tror du att det kommer att utvecklas?

– Vi har stora förhoppningar om att det ska utvidgas. Vi har kontakt med flera kommuner över hela Sverige som framförallt är intresserade av de interaktiva kartorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.