Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är en trygghetsfaktor"

Tre kommunala bostadsbolag i Göteborg har nu förbud mot kamphundar i sina bostadsområden.

Hjällbobostaden införde förbudet i mars och det gäller för nya hyresgäster som tecknat kontrakt efter första april i år.

- Det är en trygghetsfaktor. Det är många som känner en viss oro med den typen av hundar, säger Linda Thorsson informatör hos Hjällbobostaden.

Enligt Linda Thorsson är det ingen speciell händelse som gjort att förbudet införs.

- Det är ett önskemål från hyresgästerna och styrelsen, säger hon.

Förbudet är inte riktat mot speciella hundraser.

- Vi har inte skrivit ut vilka raser man får ha men det handlar om hundar som är kamplystna och aggressiva. I princip handlar det om alla raser, förklarar Linda Thorsson.

Det är styrelsen för Hjällbobostäder som beslutat om kamphundförbundet. Samtliga ledamöter förutom ordföranden bor i området.

Svenska Kennelklubben tycket det är fel med ett generellt förbud.

- Vem skall avgöra vilken som är en kamphund. En hund kan upplevas som hotfull utan att vara kamphund. Det är ett ägarproblem och har inget med ras att göra, säger Hans Rosenberg, pressansvarig hos Svenska Kennelklubben.

Han anser att förbudet är onödigt och menar att det redan finns möjligheter att sätta stopp för stökiga hundar och ägare.

- Vi har hyreslagen och med den går det att klassa hundar som inte sköter sig som sanitär olägenhet. Vi har också en tillsyningslag som innebär att hundar kan tas om hand och att personer kan förbjudas att ha hund, säger Hans Rosenberg, pressansvarig hos Svenska Kennelklubben.

Bostadsbolagen Poseidon och Gårdstensbostäder har haft förbud i flera år. Poseidon har i sina avtalsvillkor med att hyresgästerna får ha husdjur "endast under förutsättning att grannarna inte upplever husdjurets beteende som hotfullt eller störande".

- Vi tycker nog att regeln fungerar och har en avhållande effekt. Vi har under haft ett par fall där vi fått säga till om vad som gäller, säger Göran Leander chef för affärsutveckling och kommunikation hos Poseidon.

Några raser är inte listade.

- Vi har inte specificerat några raser. Det är beteendet och karaktären på den enskilda hunden som vi vill åt. I princip handlar det om alla hundar som uppträder hotfullt, förklarar Göran Leander.

Familjebostäder har inget förbud mot kamphundar.

- Vi har allmänna regler om att husdjur skall ses efter. Vi har inte haft några större problem med hundar. Däremot har vi haft en del problem med katter i Kungsladugård och Majorna, säger Katrin Amgarth informationsansvarig hos Familjebostäder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.