Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Fredrika Elise Eriksson Kritisk. Aidin Zandian, ordförande för jagvillhabostad.nu, ser det som mycket problematiskt att mellanhänderna blir fler i lägenhetsbranschen.

"Det är dyrt att vara fattig"

När Boverket häromåret utredde andrahandsmarknaden för hyresrätter var Samtrygg dyraste bolaget. - Det är dyrt att vara fattig, och ett affärsupplägg med ett 15-procentigt påslag i månaden gör det extra dyrt, säger Sebastian Johansson, marknadsanalytiker på verket.

Samtrygg är ett av flera bolag som under senare år vuxit fram i andrahandsbranschen.
- Tillväxten har varit helt oadministrerad av beslutsfattarna, säger Sebastian Johansson.

Runt 150 000 personer bedöms hyra lägenhet i andra hand varje år, med en genomsnittlig hyrestid på ett knappt år. I landet finns omkring 1,4 miljoner hyresrättslägenheter, med kontrakt som i snitt rullar i tio år. Det betyder att ungefär lika många första- som andrahandskontrakt tecknas varje år.

Läs även: Förra hyresbasen hyr ut lägenheter

Nästan var fjärde hyresgäst har kommit i kontakt med bedragare i samband med andrahandshyrning, var tionde har blivit lurad på pengar, enligt Boverkets rapport från hösten 2015.
Detta föder otrygghet som uthyrningsbolagen kan slå mynt av.

Boverket konstaterade att Samtryggs årsavgift uppgår till närapå två månadshyror. Och verket ifrågasatte lagligheten i företagets regler om fortsatt betalning i upp till ett år vid "förtida uppsägning".

Något politiskt initiativ kom dock aldrig till följd av Boverkets rapport.

Och den 15-procentiga "premien" har inte funnits med i hyresnämndernas prövning av nivån på andrahandshyror.
- Så vitt jag vet har det inte prövats, säger hyresrådet Carl Rydeman, domstolsverkets expert på hyreslagstiftningen.

Läs även: "Är du desperat så betalar du"

Frågan kan komma att ingå i den utredning som regeringen tillsatte i februari om åtgärder mot handel med hyreskontrakt.
- Det ingår i uppdraget att titta på hyrans storlek vid upplåtelse i andra hand. Det är möjligt att vi kommer att titta på bolagen som är verksamma i förmedlingarna, säger utredaren, hovrättsrådet Jan Josefsson.

Aidin Zandian är ordförande för förbundet jagvillhabostad.nu och tycker det är väldigt problematiskt att mellanhänderna blir fler i andrahandsbranschen.
- Det beror rakt igenom på politikernas misslyckanden. De fokuserar på att det ska vara enklare att hyra ut, i stället för att fler ska få en egen bostad.

Andrahandslägenheterna, som borde vara en temporär lösning, riskerar att för många ungdomar bli en fälla där de fastnar i ett dyrt boende med höga avgifter, framhåller Aidin Zandian.

Han ställer sig frågande till hur exempelvis Samtryggs andrahandshyror kan gå ihop med begreppet skälig hyra.
Medan vi pratar knappar han in sin egen lägenhet på Samtryggs sida för andrahandsuthyrning. Zandian bor i en hyres-fyra i Solna norr om Stockholm med en hyra på 8800 kronor:
- Jag kan tydligen plocka ut 13 600 till 18 000 kronor för den. Det är ett jäkla påslag, konstaterar han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.