Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjukvården uppmanar blodgivare att lämna blod så de kan klara sommaren. Bild: Marcus Ericsson/TT
Sjukvården uppmanar blodgivare att lämna blod så de kan klara sommaren. Bild: Marcus Ericsson/TT

Det är brist på blod i landet

Det är brist på blod i stan, och i hela landet. För att klara av sommaren då folk väljer stranden istället för att lämna blod, måste fler lämna blod nu.
– Det krävs bara två till tre patienter som behöver omfattande blodtransfusioner för att det ska bli ett ansträngt läge. Många tror att det krävs en katastrof för att det ska bli blodbrist, men så är det inte, enligt Stefan Jakobsson, enhetschef på GeBlod.

Blodläget i stan är ansträngt. För att inte få blodbrist i sommar behöver sjukvården att folk lämnar blod, nu. Och det är blodgrupperna A och 0 som behövs.

– Vi tittar på daglig basis, just i dag är det bättre än förra veckan, då var det riktigt illa, och vi har inte hämtat upp det än. Och det är blodgrupp 0 som saknas mest, säger Stefan Jakobsson, enhetschef på GeBlod.

A och 0 är de största blodgrupperna, där ligger flertalet av patienterna. 0 kan ge blod till de med blodgrupp A, AB och B. Men de med blodgrupp 0 kan bara få blod av 0.

Det krävs inte en katastrof med många skadade för att det ska bli blodbrist, menar Stefan Jakobsson.

Stefan Jakobsson, enhetschef på GeBlod..
Stefan Jakobsson, enhetschef på GeBlod..

– Det krävs bara två till tre patienter som behöver omfattande blodtransfusioner för att det ska bli ett ansträngt läge. Många tror att det krävs en katastrof för att det ska bli blodbrist, men så är det inte.

Han säger också att folk inte ska bli oroliga över att det inte ska finnas blod vid en större händelse, då finns det helt andra lösningar. Det finns en organisation för den typen av händelser.

Men det är inte bara här det råder brist på blod, det ser likadant över hela landet, vilket gör situationen mer pressad.

– Vi kan stödköpa blod, men det är förenat med en mycket hög kostnad, och det är skattebetalarnas pengar,

Få lämnar blod på sommaren

Sommaren och veckorna med klämdagar är ett problem för dem att få in blod. På sommaren åker folk bort och de väljer hellre stranden vid fint väder, än att lämna blod.

– Vårt stora problem nu, är veckorna med klämdagar, då vi har stängt och för att folk då reser bort. Då producerar vi mindre blod.

– Vi vill inte gå i sommaren med blodbrist. För får vi blodbrist i sommar är det svårare att åtgärda, för folk har semester. Det är svårare att få dem att lämna blod på sommaren, enligt Stefan Jakobsson.

Han uppmanar blodgivare att lämna blod nu, för att inte få brist i sommar.

– De som är blodgivare, om de har möjlighet att lämna blod innan vecka 26, då gör det att våra förutsättningar inför sommaren blir mycket bättre.

Maximal hållbarhet för blod är sex veckor.

Nya blodgivare önskas

De tar gärna emot nya blodgivare, men det är mellan 3 till 6 veckors handläggning, från anmälan till första lämning, så det hjälper dem inte i nuläget. Men de vill gärna ha fler blodgivare.

För de som vill lämna blod finns det flera möjligheter, genom blodbussar och på de fasta ställena.

Blodbussen återkommer kontinuerligt till olika ställen runt om i stan. Som till exempel utanför Volvo Lundby, Ullevi, Volvo TK, SKF Kristinedal och Mölndal, Bilprovningen. Se platser och datum på GeBlod.

Här kan man lämna blod i Göteborg:

Göteborg - Nordstan

GeBlod, Götgatan 16.

Göteborg - Frölunda Torg

GeBlod, Frölunda torg, Hus A.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.