Deras kvarter i Hjällbo kan ombildas till bostadsrätter

Bachir Talani ser bara fördelar med att köpa sin hyresrätt. Den pensionerade kvinnan mittemot är däremot skeptisk till Poseidons erbjudande. Grannarna i Hjällbo har fått en av Göteborgspolitikens just nu hetaste frågor i knät: Ombildningar, av många ansett som en väg bort från segregation. Men vad tycker hyresgästerna själva?

ANNONS
|

I september mottog Bachir Talani och hans grannar på Bondegärdet i Hjällbo ett ovanligt brev. Deras hyresvärd, kommunala Poseidon, undrade om de ville köpa loss sina lägenheter.

För den 35-årige ingenjören Bachir är frågan självklar. Först som ägare av lägenheten känns den efterlängtade köksrenoveringen värd pengarna.

– Sedan är det ju en investering för framtiden också.

Hans granne Nada Hanna kommer ut från en uppgång. Förutom ett orosmoln, kostnaden för fuktproblemen hon har i köket, tycker hon att ombildningen verkar vara en bra idé.

– Men som många här säger – det beror på priset, säger Nada Hanna.

ANNONS

I en första omgång har boende i fem huskroppar på Bondegärdet erbjudits ombildning.

LÄS MER:Fullmäktige öppnade för ombildningar i hela Göteborg

Hänger på att få banklån

Först i ett senare skede kommer en värderare att räkna ut vad lägenheterna på Bondegärdet kommer att kosta. I närliggande Eriksbo har treor den senaste tiden gått för cirka 1,5 miljon kronor enligt sajten Booli.

Klart är priset, som alltid vid ombildningar, kommer blir drygt 20–30 procent lägre än vid en vanlig försäljning. Och rabatten betyder i sin tur att banken inte kräver någon kontantinsats.

Bachir Talani är med i hyresgästernas arbetsgrupp och ska bland annat ska undersöka intresset hos grannarna. Han är osäker på om alla kommer ha råd.

– Det återstår att se. Det blir ju inte de dyraste lägenheterna... Det hänger nog på att man ska kunna få ett banklån.

Det här är första gången en ombildning är aktuell i Hjällbo, så det är svårt att veta vad lägenheterna kommer att kosta.
Det här är första gången en ombildning är aktuell i Hjällbo, så det är svårt att veta vad lägenheterna kommer att kosta. Bild: Jonas Lindstedt

Enligt Eniro är medelinkomsten 17 891 kronor på Bondegärdet. 51 procent av invånarna mellan 20 och 64 år har ett jobb.

Och alla är inte positiva till ombildningen. Medan vi pratar kommer en äldre granne förbi.

– Jag är inte med på det där. Jag är pensionär, så det är ingen idé. Varför ska jag ge mina pengar till Poseidon? Bättre att ha kvar dem på banken.

Du ser det inte som en investering?

ANNONS

– Nej nej.

LÄS MER:Hård kritik mot sättet att öppna för ombildningar

Dubbelt ovanlig förfrågan

Poseidons förfrågan till grannarna i Hjällbo är ovanlig på flera sätt. Dels har det aldrig skett några ombildningar i området tidigare, dels initieras sådant vanligtvis av hyresgästerna själva.

Bakgrunden är ett par år gammalt politiskt uppdrag om att ombilda där hyresrätter dominerar. Nyligen klubbade kommunfullmäktige också ett omdiskuterat beslut som innebär att ombildningsarbetet ska accelerera.

Tanken är att en blandning av bostads- och hyresrätter skapar bättre, mindre segregerade boendemiljöer. Bachir Talani tror att det kan ligga någonting i det.

– Om man äger sitt boende engagerar man sig mer i att området är lugnt, eftersom det påverkar priserna. Men andra komponenter krävs också för att komma till bukt med problemen.

Du tror inte folk kommer att köpa sin hyresrätt billigt, göra ett klipp och flytta härifrån?

– Yngre personer vill flytta, men äldre vill oftast inte det. De har bott här länge, det finns en sammanhållning, folk pratar deras språk. Jag tror ärligt talat inte att de hade trivts i ett vanligt medelklassområde.

– Och klipp ... Jag vet inte. Det blir ju inga höga priser här, säger Bachir Talani.

LÄS MER:Förslaget om ombildningar i utsatta områden stoppas

Under VM-sommaren 2018 hängde något ut en sladd från fönstret så att grannarna kunde titta på fotboll tillsammans. ”På nyår kan jag bara gå hem till grannen utan att knacka och be att få lite çevapçiçi. Sådant får man inte överallt”, säger Bachir Talani.
Under VM-sommaren 2018 hängde något ut en sladd från fönstret så att grannarna kunde titta på fotboll tillsammans. ”På nyår kan jag bara gå hem till grannen utan att knacka och be att få lite çevapçiçi. Sådant får man inte överallt”, säger Bachir Talani. Bild: Bachir Talani

Spelar roll var huset ligger

Enligt Patrik Hakenmyr, projektledare hos Poseidon, måste en fastighet uppfylla ett par krav för att bli aktuell för ombildning. Exempelvis spelar den fysiska placeringen roll.

ANNONS

– Uppdraget från politiken är ju att upplåtelseformerna ska blandas. Om alla bostadsrätterna hamnar i ytterkanten av Hjällbo blir det ju inte så.

Patrik Hakenmyr är projektledare hos Poseidon.
Patrik Hakenmyr är projektledare hos Poseidon. Bild: Anna Hult

Och för att en ombildning ska gå igenom måste två tredjedelar av hushållen vara med på tåget. Både Bachir Talani och Patrik Hakenmyr tycker sig ana en generellt positiv inställning bland grannarna, men säger att det är svårt att veta.

– Om det blir ett nej vid omröstningen får man undersöka varför. Jag ger mig nog inte utan en liten kamp i alla fall, säger Bachir Talani.

Fakta: Ombildningar i Hjällbo

Totalt är 400 lägenheter aktuella för ombildning i Hjällbo. 103 stycken på Bondegärdet är först ut.

Om ombildningen går igenom kan den som inte kan eller vill köpa sin lägenhet bo kvar som hyresgäst. Poseidon kommer även att erbjuda omflyttning till en annan lägenhet i Hjällbo.

Poseidon har valt ut fastigheter som inte har några stora underhållsbehov och som fungerar tekniskt att ombilda, det vill säga där det går att dela upp mätningen av exempelvis vatten och el.

Allmännyttans tidigare ombildningar

2006: 78 lägenheter i Lövgärdet, 372 lägenheter i Tynnered.

2008: 162 lägenheter i Eriksbo.

2017: 19 lägenheter i Agnesberg.

2021: 58 lägenheter i Tynnered.

LÄS MER: Ombildningar debatteras i GP

LÄS MER:Göteborg behöver både bostads- och hyresrätter

LÄS MER:Ombildningar borde vara en valfråga i Göteborg

LÄS MER:Bostadspolitik är ingen tävling om bästa boendeformen

LÄS MER:Hyresgästföreningen blandar bort korten om ombildningar

LÄS MER:Göteborg har inte råd att sälja ut allmännyttan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS