Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I området vid förskolan rådde febril aktivitet efter försvinnandet Andra föräldrar med barn på förskolan berättade hur polisen omringat bostadsområdet för att hålla koll på bilar som körde in och ut. Bild: Adam Ihse
I området vid förskolan rådde febril aktivitet efter försvinnandet Andra föräldrar med barn på förskolan berättade hur polisen omringat bostadsområdet för att hålla koll på bilar som körde in och ut. Bild: Adam Ihse

Deras bebis försvann – berättar om skräcktimmarna

Föräldrarnas sex månader gamla bebis försvann i januari. Under några gastkramande timmar letade polis och frivilliga efter flickan, som hittades välbehållen sju kilometer bort. Nu berättar föräldrarna för SVT Nyheter Väst om den värsta dagen i deras liv.

Det var vid tvåtiden en tisdag i januari som en mamma ringde polisen. Någon hade tagit hennes barn.

– Det var fullkomlig orealistiskt, som i en film. Dessa två timmar kändes som en evighet och det var en berg- och dalbana av alla de värsta känslorna man kan tänka sig; chock, förtvivlan, sorg och rädsla, säger flickans mamma till SVT Nyheter Väst.

Läs mer: Bebis i barnvagn försvann – hittades sju kilometer bort

Hon hade gått in på förskolan i Hisings Kärra för att hämta sitt äldre barn och hade då lämnat den sex månader gamla bebisen sovandes i vagnen utanför. När hon kom tillbaka, tio minuter senare, var barnet och vagnen borta.

"Hade kunnat vara min son som försvann"

Kort efter försvinnandet pratade GP med en annan förälder på förskolan. Hon hade vid tiden för försvinnandet iakttagit en kvinna som hon inte kände igen men som stressat körde iväg med en vagn från förskolan.

I efterhand förstod hon att det med stor sannolikhet var personen som tagit vagnen.

– Det är fruktansvärt. Min fem månader gamla son låg i sin likadana Bugaboovagn exakt samtidigt tio meter bort. Det kunde lika gärna vara han som försvann. Man blir helt kall när man tänker på det, sa hon då.

Butiksanställd hittade flickan

En massiv polisinsats påbörjades. Under de kommande 119 minuterna var i stort sett varenda tjänstgörande polis engagerad i sökandet, men vid fyratiden var det Kristoffer Frank, anställd på Coop Bäckebol, som hittade barnvagnen på Bäckebols parkering.

Läs mer: Kristoffer hittade den försvunna bebisen

I vagnen låg den lilla flickan, oskadd.

– Det var en helt fantastisk känsla, luften bara gick ur en, säger pappan om ögonblicket då de kände igen sitt barn på en mobilbild.

Hon och vagnen hade då förts bort sju kilometer från förskolan.

"Det saknas ord"

Föräldrarna berättar nu att de är imponerade över polisens insats och tackar sjukvårdspersonal, förskolepersonal och alla som hjälpte till och stöttade dem under insatsen.

Läs även: Så jobbade polisen när flickan försvann

– Vi vill rikta ett enormt tack till alla som varit med och letat efter henne, som tog hand om henne, varenda individ som hjälpte till. Det är tack vare er som hon hittades oskadd. Tack räcker inte, det saknas ord för vilken insats som gjordes på så kort tid, säger mamman.

Misstänks inte för människorov

På parkeringsplatsen där barnet hittades kunde en 39-årig kvinna gripas, till en början misstänkt för människorov. Hon kunde till en början inte förhöras då hon var kraftigt drogpåverkad.

När kvinnan kunde höras medgav hon att hon hade stulit vagnen men att hon inte hade vetat att det låg ett barn i. Det upptäckte hon först i efterhand, menar hon. Kammaråklagare Hedvig Lundblad meddelande därmed att rubriceringen ändras till olaga frihetsberövande.

– Skälet till att jag beslutat att ändra brottsmisstanken är att det nu saknas skäl att tro att kvinnan hade i syfte att skada barnet eller utöva utpressning som krävs för att det ska bli fråga om människorov, sa hon i ett pressmeddelande.

Den misstänkta kvinnan har en trasslig bakgrund i form av missbruksproblem och har de senaste åren dömts för flera olika brott som våld mot tjänsteman, stöld och snatterier. Hon häktades misstänkt för olaga frihetsberövande i januari.

Läs mer: 39-årig kvinna begärs häktad – misstänks ha tagit bebis

Läs mer: Misstänkta kvinnan förlorade vårdnaden om sina barn

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.