OG-grundaren Denho Acar ställs enligt Nyhetsbyrån Siren återigen för inför rätta i sitt hemland Turkiet.
OG-grundaren Denho Acar ställs enligt Nyhetsbyrån Siren återigen för inför rätta i sitt hemland Turkiet. Bild: GP

Denho Acar inför rätta i Turkiet

Det kriminella nätverket Original Gangsters grundare Denho Acar ställs återigen inför rätta i Turkiet. Misstankarna gäller bland annat ett brandattentat i Göteborg 2006.
– Det jag kan bekräfta är att det handlar om en utredning i Turkiet. Ärendet är belagt med förundersökningssekretess i Sverige, säger Cecilia Riddselius, gruppchef på justitiedepartementet, till nyhetsbyrån Siren.

ANNONS
|

Denho Acar flydde från Sverige 2006 och var fram till 2014 internationellt efterlyst.

Utredningen som nu pågår i Turkiet omfattar enligt nyhetsbyrån Siren gangsterledarens misstänkta inblandning i ett brandattentat mot Café Vasa i Göteborg 2006, en utpressning mot en familj i Strömstad 2009 samt en utpressning mot en företagare i Åtvidaberg samma år.

Sirén rapporterar samtidigt att Acar redan tidigare i år ställdes inför rätta vid en domstol i turkiska Izmir och att turkiska staten nu har skickat en begäran om rättslig hjälp till den svenska regeringen.

Kan bli aktuellt att kalla personer i Sverige

Begäran har skickats vidare till Göteborgs tingsrätt där ärendet är rubricerat som "bevisupptagning åt utländsk domstol". Enligt Sirens uppgifter från tingsrätten kan det bli aktuellt att kalla personer i Sverige till en förhandling som bandas för att sedan skickas vidare till Turkiet.

ANNONS

– Det jag kan bekräfta är att det handlar om en utredning i Turkiet. Ärendet är belagt med förundersökningssekretess i Sverige, kommenterar Cecilia Riddselius, gruppchef på justitiedepartementet, uppgifterna.

Misstankarna i Turkiet mot Acar översätts i dokument till "kvalificerad plundring, försök till kvalificerad plundring samt skador på kvalificerad egendom".

Brandattacken preskriberad i Sverige

I Sverige har förundersökningen mot Denho Acar letts av Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare på internationella åklagarkammaren i Göteborg, som uppger att han inte känner till de senaste turerna i Turkiet.

Brandattentatet mot Café Vasa 2006 preskriberades i Sverige i december förra året, vilket Acars advokat redan uppges ha åberopat för den turkiska domstolen.

– De misstankar som finns kvar på mitt bord rör ett grovt utpressningsförsök. Där har vi väntat på besked från behöriga myndigheter i Turkiet och har inte bedrivit någon aktiv förundersökning i Sverige, säger Thomas Ahlstrand till Siren.

Acar ställdes redan 2014 inför rätta i Turkiet och det var då den internationella efterlysningen av honom hävdes. Rättegången avbröts dock och Acar kunde efter det leva som en fri man i semesterorten Marmaris i sitt hemland.

ANNONS