Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det bolag Demokraternas partiledare Martin Wannholt startade under sin tid Brasilien lider svårt efter några nederbördsrika år. Bild: Jonas Lindstedt

Den utlovade vinsten från Wannholts trädsatsning uteblev

Investerare lockades med löften om stora pengar: 200 000 kronor skulle ge en nettovinst på 3,4 miljoner på 20 år. Frontfigur för satsningen var Martin Wannholt, i dag ordförande för Demokraterna. Men vinsterna har uteblivit. Nu handlar det istället om att rädda det som räddas kan.

Förutom en ledning på fem personer – bland dem Martin Wannholt – har drygt ett hundratal personer investerat i att plantera teakträd i Brasilien under bolagsnamnet Brazilteak. Tanken var att det skulle bli virke som skulle säljas med god vinst och hög avkastning till investerare.

Men nu mullrar det i leden av investerare, något som tidningen GT var först att rapportera om.

Hälften av skogen har dött

Erik Andersson, en av de större investerarna och en del av ledningen, var nyligen på plats i Brasilien för att kartlägga hur skogsbeståndet såg ut. Hans rapport, som GP tagit del av, är dyster läsning. Den slår fast att:

• Hälften av den planterade skogen har dött. Av totalt 390 hektar som planterats växer det bara skog på ungefär 200 hektar.

• Om inte mer pengar skjuts till kommer det knappast bli någon vinst alls de kommande tio åren, alltså fram till 2029.

Erik Andersson berättar att han gjorde kartläggningen för att de mindre investerarna efterfrågade mer information.

– Det kanske kom som en kalldusch för det låter ju väldigt dramatiskt när man säger att hälften har dött, men när man tittar på andra projekt runt om i världen så är det nästan alltid så, säger han.

"Hela marknaden trodde på det"

Under alla omständigheter är det mycket långt ifrån de löften som förespeglades investerare i den offert från 2008, där Martin Wannholt står som kontaktperson och där man kan läsa att en investerare kan förvänta sig "hög nettoavkastning förenat med låg risk". På de 20 år som det då var fram till 2029 kunde investeraren, enligt prospektet, räkna med en vinst på 1712 procent.

– Hela marknaden trodde på det. Det fanns företag som gick längre. Det är lätt att vara efterklok, men så var det då, säger Martin Wannholt.

Martin Wannholt bodde i Brasilien under elva år, innan han kom tillbaka till staden och Göteborgspolitiken 2010. Efter att han ställt sig kritisk till bygget av Västlänken petades han som kommunalråd för Moderaterna efter valet 2014 och tvingade senare lämna partiet.

Han bildade Demokraterna som med Wannholt som ordförande blev näst största parti i kommunvalet 2018.

Ingen tog över ansvaret

Erik Anderssons bild är att Brazilteak löpte på bra till en början, när Martin Wannholt fanns på plats och skötte projektet. Bakslagen kom efter det att han flyttat hem.

Martin Wannholt ger samma bild. Han säger att tillväxten var den förväntade fram till 2010.

– Sedan åkte jag hem och de andra skulle ta vid, men det var ingen som hade tid. Vi fick lita på de lokala och det gick inte så bra, säger han.

Hur länge har det varit problem?

– Det har varit problem hela tiden, men vi har satsat på omplanteringar och fått besked om att det ska gå och så vidare. Så vi har slängt ännu mer goda pengar efter dåliga.

Bolaget drivs vidare utan Wannholt

Att krisen blivit akut beror på de senaste årens kraftiga regn och i Erik Anderssons rapport till investerarna framgår också att markerna är alldeles för blöta och måste dikas ut.

Erik Andersson konstaterar att det ofta väcker missnöje när investeringar inte går som man tänkt sig. Nu ska bolaget omstruktureras och drivas vidare. Utan Martin Wannholt.

– Martin har varit väldigt generös och lämnat ifrån sig sina andelar. Han har gjort det här väldigt bra. Det förslag han lagt kommer nog att döda det här missnöjet från investerarna, säger Erik Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.