Den svenska modellen på export

ANNONS
|

Expo 2010, som pågår mellan den 1 maj och 31 oktober i Göteborgs systerstad Shanghai, ska bli större än någon tidigare världsutställning.

Många länder storsatsar för att sticka av och synas bland de 200 nationer som ska presenteras på det 530 hektar stora utställningsområdet i Kina.

En modell av den svenska paviljongen finns nu på Swecos arkitektkontor i Göteborg. Den visar fyra kuber med perforerade plåtfasader, som ska skildra samspelet mellan staden och naturen.

- Stockholms gatunät bildar mönstret på utsidan och insidan ska kännas som att gå i naturen. Besökarna ska lockas in här mellan husen bland ljusprojiceringar av träd och växter, säger Eva Nygren, vd för Sweco Sverige.

ANNONS

Byggnaderna blir tre våningar höga med stomme av svenskt limträ. Hållbarhet är i fokus och efter utställningen ska de demonteras och återuppbyggas igen. En spekulant har redan hört av sig och vill ge den svenska paviljongen en plats i Caofeidian, en planerad kinesisk ekostad.

Den svenska budgeten är relativt blygsam, bygget får inte kosta mer än 140 miljoner kronor. Hälften betalas av staten och hälften av svenska utställare och sponsorer.

Sverige ska framställas som det lilla landet med de stora innovationerna.

Första spadtaget togs i somras och bygget är nu i full gång med kinesiska entreprenörer och byggnadsarbetare.

Ett av rummen i den svenska paviljongen är avsett för de städer som vill presentera sig. Och där kommer Göteborg garanterat att finnas med.

- Men som Shanghais systerstad ska vi dessutom göra någonting mer, någonting extra, säger Ulf Landin, marknadschef på Business Region Göteborg, BRG.

Han berättar att planeringen just nu är i full gång. Intresset för att medverka är stort, både från kommunens sida och från näringslivet.

Redan i BRG:s årsredovisning för 2008 anges målet att "Göteborg ska ha en framträdande roll på Världsutställningen i Shanghai 2010".

- Den avgörande frågan är hur mycket pengar som finns att satsa på deltagandet. Det är självklart att Göteborg måste synas på utställningen, säger Ulf Landin.

ANNONS

Genom åren har BRG ordnat många resor till Kina. Tidigare i år var till exempel en delegation från Göteborg i Shanghai för att fortsätta redan etablerade samarbeten kring bland annat hamnen, teknisk och medicinsk forskning, miljö och nya energier.

Förra våren, i maj 2008, stod Göteborgs stad och BRG gemensamt som värdar för Sister Cities Forum i Shanghai. Där ordnades då ett stort antal seminarier, studiebesök och sociala aktiviteter för såväl kinesiska som svenska deltagare.

Samma år reste också flera andra delegationer från Göteborgs stad till den kinesiska 20-miljonersstaden. Bland annat stod Business Region Göteborg som arrangör av projektet Shanghai support, där en lång rad företrädare för kommunala bolag, västsvenska företag, Chalmers och universitetet medverkade.

Världsutställningen i Kina pågår 1 maj - 31 oktober 2010. 70 miljoner besökare väntas, varav 90 procent kineser.

ANNONS