Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Stenström coachas av Jacqueline Östlund.

Den personliga tränaren gör hela skillnaden

Sara behövde någon som stöttar henne både fysiskt och mentalt. Karina trivdes inte på gymmet så träningen blev inte av. Lösningen blev en personlig tränare.

Väggarna i Jacqueline Östlunds träningsstudio är vitmålade och de stora fönstren på ena kortändan gör hela rummet ljust. I ett hörn står två trädgårdsstolar och ett bord som flyttades in när sommaren försvann.

Jacqueline Östlund är personlig tränare och har haft sitt företag i nästan två år.

– Jag får många roller. Som mental coach, tränare, kostrådgivare, vän, promenadkompis. Jag insåg ganska snabbt när jag började med det här att det inte bara skulle handla om fysisk träning. Det händer ganska ofta att jag lägger mer tid än den träningstimme som är inbokad.

Vid sidan av de fysiska träningspassen har det blivit många samtal mellan henne och 22-åriga Sara Stenström. Om det mesta.

– Vi är extremt raka mot varandra, säger Sara. Jag har aldrig träffat någon som jag är så ärlig mot och som är så ärlig tillbaka som Jackie. Det är nästan som att få en mental örfil ibland, men jag behöver få höra saker. Vi skrattar tillsammans och vi skriker ibland också. Speciellt när jag blir lite trotsig under tuffa delar av träningen.

Vissa gånger övergår träningspassen i promenader runt bostadsområdet i Bräcke där träningsstudion finns. Ibland följer Jackies två hundar Egon och Bagera med.

– Det är skönt att kunna prata ut, säger Sara. Jag har varit i stort behov av det. Jag har många tankar i huvudet och det skapar en hög frustrationsnivå. Får jag inte tala med någon så kan det bli att jag exploderar. Jackie har hjälpt mig med det i våra samtal. Det har gett mig mycket vid sidan av den vanliga träningen.

Slutade med lagidrotter

Efter tonåren slutade Sara Stenström med lagidrotter, som hon tidigare höll på med.

– Jag har varit mycket föreningsmänniska, i handboll och fotboll. Efter gymnasiet dog det ut för mig. Då försvann de regelbundna och naturliga träningstiderna. Det var ett stort steg för mig att börja med personlig träning. Jag visste inte hur det skulle bli eftersom jag aldrig har haft det tidigare.

Hon bestämde sig för att prova på och fick ett paketpris på tio träningstillfällen. Det har blivit 40 PT-pass med Jackie sedan förra januari. Och dessutom över 100 schemalagda pass på egen hand.

– Jag ville ha den extra pushningen för att verkligen få det sammanhängande i min vardag. Det blir resultatlöst när jag är på gym, ställer mig på löpbandet en stund och kör lite på maskinerna. Jag vill kunna övningarna när jag är där, och när jag inte kan det är det ofta så att jag blir för bekväm. När jag tränade ensam gjorde jag sånt jag var bra på. Jag pushade inte mig själv utan bytte övning om det började ta emot.

Hon tränar benstyrka, överkropp och grundkondition. Målen är att fortsätta gå ner i vikt och att samtidigt bli starkare.

– Jackie lägger upp all min träning. Strukturen gör att jag följer det bättre än när det bara hängde på mig själv. Nu slipper jag tänka. Jag har blivit betydligt starkare och motivationen har hela tiden hållit i sig. Förr kunde det bli väldigt långa viloperioder när jag var ensam ansvarig för min träning.

Sara har tränat hos Jackie i nästan ett år. Det kommer att bli en fortsättning.

– Jag hade aldrig klarat av allt det här själv och jag hade inte varit där jag är i dag – fysiskt och mentalt – om det inte hade varit för Jackie. Jag har gått till psykolog, jag har saknat motivation till träningen och haft en del annat att jobba med. Inget annat har hjälpt lika mycket som det här.

Tränar i vardagsrummet

Karina Öhjne lutar kroppen framåt, sträcker sig ner mot golvet och greppar handtaget med båda händerna. Hon reser sig och står rak i ryggen, fortfarande med stadigt tag om det svarta och tolv kilo tunga träningsredskapet. Sen svingar hon det fram och tillbaka under sig. Hon andas in och ut i takt med pendelrörelserna.

Intill henne står Jacqueline Östlund och följer varje moment.

Kettlebell är en av många träningsformer som Karina kör. Hennes mage, bål, lår och rumpa sysselsätts i varenda sving.

Det hade kunnat vara i något av alla gym runtom i Göteborg. Eller i Jacquelines studio på Hisingen. Men Karina Öhjne, 49, har sitt träningspass mitt i vardagsrummet.

– Jag har under många år haft x antal träningskort på flera olika ställen, men oftast bara varit där några gånger och sen aldrig dykt upp igen. Ibland har jag till och med haft två kort samtidigt – på två olika ställen. Men ändå har jag inte tränat tillräckligt. Jag har bara inte kommit igång med träningen. Dessutom driver jag eget företag och jobbet slutar inte bara för att jag har kommit hem. Det är kanske en dålig ursäkt, kan man tycka. Men det är en förklaring.

Kan inte smita undan

Träningskorten blev dåligt använda pengar. Karina tänkte om.

– Folk som jag är de bästa kunderna gymmen kan ha. Vi betalar våra medlemskap på autogiro, men när vi inte kommer dit så sliter vi ju inte på träningsmaskinerna och vi tar inte upp någon plats heller. Det känns faktiskt lite pinsamt.

Hon tyckte att det var en bättre träningsmiljö i villan i Tångudden. De mentala trösklarna in till gymmet kändes höga. Hemma i vardagsrummet har möblerna skjutits åt sidan för att ge plats åt övningar med kettlebell, pilatesboll och olika elastiska band.

– Jag började söka på internet efter en personlig tränare som kunde komma hem till mig. Då hittade jag Jackie. Det har varit kanonbra. Eftersom hon kommer till mig kan jag inte smita undan.

Jobbet sliter på kroppen

Jobbet som hundfrisör innebär många lyft och påfrestningar för Karina. Med hjälp av den personliga träningen vill hon ha en starkare kropp och slippa ha ont i axlarna.

– Även om vi har höj- och sänkbara bord i salongen så måste jag rätta mig efter hunden. Jag kan inte bara säga ”sitt, ta det lugnt och drick en kopp kaffe.” Det är många konstiga arbetsställningar och det sliter på kroppen.

Karina har tränat med Jackie tre gånger i veckan sedan i somras, ibland ute i trädgården men oftast inomhus.

– När jag tränade på gym tidigare kunde jag komma in i bra perioder, men så inträffade något. Det blev ett litet avbrott och sen gick jag inte dit mer.

För sin egen skull

Hon poängterar att det inte är någon lyxsak eller bara något att visa upp för andra.

– Jag ser det här som en investering i mig själv och mitt eget välbefinnande.

Träningen anpassas hela tiden efter Karinas egen utveckling.

– Och har jag ont eller är förkyld så ser Jackie till att jag tränar på något annat sätt. Hon är på mig hela tiden för att jag ska bli bättre i armarna och axlarna, hon ser till att jag tränar på rätt sätt. ”Sänk axlarna, gör så här” och så vidare. Det är tjatigt ibland men viktigt. Det är små detaljer som jag aldrig hade kunnat lista ut själv utan förmodligen hade fortsatt göra fel.

Investeringen har gett resultat. Ett halvår in i den personliga träningen är Karina starkare än förut och klarar av mer med kroppen både under träningarna och i sin vardag.

– Jag hade inte varit där jag är i dag utan den här hjälpen. Och jag har tänkt att kroppen ska hålla ett bra tag till, så jag kommer att fortsätta med personlig träning.

Fakta: Sara Stenström

Ålder: 22.

Familj: Mamma, pappa och fyra syskon.

Bor: Lägenhet i Majorna.

Jobb: Fruktbud.

Fakta: Karina Öhjne

Ålder: 49.

Familj: Man, två tonåringar och två hundar.

Bor: Villa i Västra Frölunda.

Jobb: Hundfrisör.

Fakta: Så mycket kostar personlig träning

Uppläggen skiljer sig mellan de olika företagen, men vanligast förekommande är att konsultation, fystester, träningsprogram och kroppsmätningar ingår i priset.

10 PT-pass: Från 4 750 kronor upp till 5 500 kronor.

20 PT-pass: Från 8 600 kronor upp till 11 000 kronor.

Källa: Siffror från Fysiken, Nordic Wellness och Totum Fitness.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.