Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Demonstrerar för ett bättre Ryssland

Ett femtiotal personer samlades utanför det ryska konsulatet i Göteborg under söndagen.
– Vi vill alla ha ett bättre Ryssland, säger Aleksey Zorin som organiserade demonstrationen i Göteborg.

I dag, 12 juni, är det Rysslands nationaldag. Med anledning av dagen demonstrerades det i trettiotal olika länder runtom i världen för att visa att det finns ett bättre Ryssland än det som startar krig och utsätter sina medborgare för förtryck.

– För mig var det absolut självklart att vara här i dag. Det behövs och är jätteviktigt att visa att vi är emot kriget och Putin, säger Aleksey Zorin som organiserade demonstrationen i Göteborg.

”Rädda för att uttala sig”

Ett femtiotal personer samlades utanför det ryska konsulatet på Sankt Sigfridsgatan i centrala Göteborg under söndagen. Under två timmar diskuterade de det Ryssland som president Vladimir Putin nu styr och det Ryssland som Aleksey Zorin, och många andra ryssar med honom, vill ha.

Det är ett Ryssland som bygger på två grundprinciper. Dels en fredlig utrikespolitik, dels en inrikespolitik där medborgarna är fria att uttrycka sig utan att oroa sig för vilka konsekvenser det kan få, förklarar Aleksey Zorin.

– Många av mina vänner och bekanta som bor i Ryssland är i dag rädda för att uttala sig. De beskriver att det är just nu känns läskigare än någonsin att dela sin åsikt, säger han.

”Ett bättre Ryssland”

Under söndagens demonstration deltog personer från både Ryssland, Ukraina och Belarus. Aleksey Zorin kände sig hoppfull efteråt.

– Det är vid sådana här tillfällen som man förstår hur många det är som tycker samma sak. Vi vill alla ha ett bättre Ryssland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.