Demonstration mot passregler

ANNONS
|

Genom ett iskallt och vindpinat Göteborg tågade på lördagen en frusen skara somalier i en demonstration mot nya passregler. Regler som sätter käppar i hjulet för den som har uppehållstillstånd i Sverige och vill få hit sina anhöriga. För att den operationen skall lyckas kräver Migrationsverket numera ett giltigt pass för den anhöriga som vill till släktingar i Sverige.

Men eftersom inga pass utfärdade i Somalia efter 1991 räknas som giltiga finns det heller inga pass att godkänna. För att komma runt detta moment 22 har anhöriga genomgått DNA-tester för att bevisa sitt släktskap, till exempel mellan far och son. Men enligt Migrationsverket kan DNA-tester inte ersätta pass, bara öka trovärdigheten.

ANNONS

Det är mot denna inställning som omöjliggör en återförening av somaliska familjer som Svergie-somalier nu protesterar. Somaliska barn på flykt vägras uppehållstillstånd i Sverige på grund av de passregler som skärptes i mars i år.

- Konsekvensen är orimlig, menar Yassin Abdullahi. Barn tillföräldrar som har uppehållstillstånd i Sverige kan tvingas leva i ett krigshärjat land eller som illegala flyktingar i ett annat land.

Vid gårdagens manifestation, med ett 40-tal personer som tågade från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg via Kopparmärra, hävdade demonstranterna att svenska myndigheter medvetet åsidosätter internationella överenskommelser som folkrätt och barnkonvention.

ANNONS