Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Demonstration mot Afghanistanutvisningar

Under fredagen ordnas det en demonstration mot utvisningarna till Afghanistan på Olof Palmes plats. – Det är farligt och människor dör där, vi kan inte sitta och bara titta på när vi skickar folk dit, säger Hamid Saadat, talesperson för Sittstrejken i Göteborg.

Den 12 augusti i år påbörjades en tio dagar lång sittstrejk mot utvisningarna till Afghanistan på Olof Palmes plats i centrala Göteborg. Sittstrejken avslutades med en marsch till Migrationsverket. 

Varje fredag sedan dess marscherar medlemmar ur Sittstrejken i Göteborg till Migrationsverket och tillbaka för att lämna över en budkavle med olika fakta, budskap och frågor om Afghanistan. 

Nya regeringsförslaget påverkar över 6 000 

Nu har regeringen kommit med ett nytt förslag, som säger att alla som kom innan den 24 november 2015 och sökt uppehållstillstånd ska få stanna och slutföra sin gymnasieutbildning. 
– Regeringens förslag ger oss hopp för framtiden, men det räcker inte. Alla människor är lika värda oavsett om du kom innan den 24 november eller inte, säger Hamid Saadat. 
Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att ensamkommande unga ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att studera klart på gymnasienivå. Det gäller dem som väntat i minst 15 månader på beslut från Migrationsverket, som fyllt eller fått sin uppgivna ålder uppskriven till minst 18 år och inte begått brott. Enligt regeringens siffror berörs mellan 6 000 och 8 000 unga av beslutet

"Fortsätta kampen till utvisningarna stoppas"

Efter fredagens strejk kommer det att överlämnas en budkavle med uppmaning om att stoppa utvisningarna. Det ska också presenteras en lista på de attacker som skett under november månad i Afghanistan tillsammans med grafisk bild över samtliga attacker från augusti. 
I ett pressmeddelande skriver Sittstrejken i Göteborg att de kommer att "fortsätta vår kamp tills dess att utvisningarna till Afghanistan stoppas. Afghanistan är inte säkert. Vi är många som delar kampen". 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.