Demonstration för polsk aborträtt i centrala Göteborg

Under onsdagskvällen samlades demonstranter på Gustav Adolfs torg i Göteborg för att protestera mot en skärpning av polska aborträtten. För sex dagar sedan tog landets författningsdomstol beslutet att förbjuda abort även när fostret har skador, något som ger landet en av världens mest strikta abortlagar.
– Det är ren grymhet, det kommer orsaka många familjetragedier, säger Anna Sibinska, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

ANNONS
|

Närmare hundra demonstranter samlades i centrala Göteborg för att visa sitt stöd för kvinnors rätt till abort i Polen.

Landet har sedan tidigare en strikt lag som förbjuder abort med undantagen om kvinnan blivit gravid genom våldtäkt, incest eller om fostret är skadat. Nu kan den senare rättigheten komma att tas bort.

Den 22 oktober tog landets författningsdomstol beslutet att abort av ett skadat foster strider mot konstitutionen.

– Det här handlar inte om kvinnors rättigheter, det handlar om mänskliga rättigheter. Nu kämpar vi inte för aborträtten utan nu handlar det om rätten till abort av skadade foster. De kan sakna chans att överleva men kvinnan ska trots det föda fram det livlösa barnet med alla konsekvenser som det innebär, både fysiskt och psykiskt, säger Beata Michalonski, en av arrangörerna.

ANNONS

LÄS MER:Protester mot polskt abortbeslut

Har väckt stora protester i Polen

Sedan beslutet togs har tusentals människor protesterat i flera polska städer. Efter domstolens beslut väntas regeringen stifta en ny lag som tar bort den rätt till abort som stått för majoriteten av polska aborter under 2019.

– Det var det absolut sista som de hade kvar. Det innebär i princip ett totalt abortförbud, 98 procent av de aborter som genomfördes förra året handlade om foster som hade svåra skador, säger Anna Sibinska (MP).

Klaudia Szulc är en av de som tog initiativet till demonstrationen. Hon kom själv till Sverige från Polen för tio år sedan när hennes pappa fick jobb här. Nu har hon själv en dotter på tre år och upprörs starkt över vad som händer i landet.

– Det är vi kvinnor som är gravida och bär ett barn under våra hjärtan i nio månader. Vi vill idag visa att vi är med dem. Om min dotter någon gång bestämmer sig för att åka till Polen och bo där kommer hon inte ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Det handlar om hennes och alla polska kvinnors framtid, säger hon.

LÄS MER:Premiärministern: Abortprotesterna är barbari

Inskränkningen fördöms internationellt

Inskränkningen av aborträtten har fördömts av bland andra Europarådets mänskliga rättighetskommissionär, Amnesty International, Center for Reproductive Rights och Humans Rights Watch.

ANNONS

President Andrzej Duda, som står partiet PIS nära, har tidigare sagt att så fort ett lagförslag är godkänt av parlamentet så kommer han att skriva under det. Partiet gick till val på att försvara vad det betraktar som landets traditionella katolska karaktär.

– Jag är själv katolik men många familjer kommer inte klara att ta hand om ett skadat barn. Det innebär en fruktansvärd sorg, säger Klaudia Szulc.

Måste gå ihop mot orättvisorna

Under onsdagens demonstration var polisen på plats, men hade gett tillstånd till demonstrationen. Under den första timmen ombads arrangörerna att öka avståndet mellan demonstranterna och hålla antalet nere. De valde då att promenera runt på Gustav Adolf torg för att underlätta.

– Många har också med sig skyddsmasker, vi är tacksamma att vi får demonstrera här idag. Vi kommer inte vara tysta, säger Klaudia Szulc.

Två av demonstranterna är Jonas Runsten och Paulina Jakonovic. De ser det som en självklarhet att visa sitt stöd härifrån Sverige.

– Jag är så glad att jag bor i ett land som Sverige där det finns mänskliga rättigheter. Jag känner mig verkligen sårad över vad som händer i Polen just nu. Jag vill uttrycka min djupaste solidaritet, vi måste kämpa för förändring. Jag tror att när vi går ihop mot orättvisorna kan vi göra skillnad, säger Paulina Jakonovic.

ANNONS

”Dags för oss att stötta dem”

För riksdagsledamoten Anna Sibinska har polska kvinnors rätt till abort länge stått på agendan.

– Vi har länge drivit frågan att polska kvinnor ska ha rätt till subventionerad abort här i Sverige. På 60-talet åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Nu är det dags för oss att stötta dem.

Hon har själv rötter i Polen och berördes starkt när hon nåddes av beslutet.

– Man passar på mitt i pandemin att ta ytterligare ett beslut för att inskränka kvinnors rätt till abort. Det är ren grymhet, det kommer orsaka många familjetragedier, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS